Zoeken Zoek
Een lange oprijlaan geeft toegang tot een landgoed dat een beschermde status geniet, boerderij ‘Hoogstad’. Een groene enclave, ingeklemd tussen bedrijventerrein Hoogstad, de drukke Westlandseweg en Burgemeester Heusdenslaan en de A 20. Het landgoed kent een lange geschiedenis.
In 1954 startte men in Vlaardingen met de bouw van een gloednieuwe wijk, de Westwijk. Hier zouden 20.000 personen moeten kunnen wonen. Een grote wijk dus, maar ook een groene wijk, met veel ruimte voor sportvelden en plekken voor de jeugd om te spelen.
Vlaardinger-Ambacht was van 1817 tot 1941 een zelfstandige gemeente. De gemeente was veel groter dan de huidige wijk. Het grondgebied omsloot als het ware in een hoefijzervorm het kleine stadje dat Vlaardingen ooit was.
Oorspronkelijk is de Markt een verbreding van de hoge Maasdijk, die bij de Hoogstraat op de Markt komt en aan de andere kant verder gaat als de Maassluissedijk. Vroeger heette de Markt ook wel 'Marktveld', 'Kerkhof' en 'Omring'. Centraal staat de Grote Kerk.
De wijk Vettenoordsepolder wordt vaak kortweg aangeduid als VOP. De bewoners zullen zich niet dagelijks realiseren dat zij wonen in een gebied dat oorspronkelijk deel uitmaakte van de rivier de Maas.
Tussen november 1959 en september 1964 liggen er in de Westwijk verschillende putten open die niets te maken hebben met de nieuwe gebouwen die overal als paddenstoelen uit de grond schieten. In de omgeving van de Arij Koplaan, De Prof. Teldersstraat en de Samuel Esmeijerstraat zijn archeologen en de archeologische werkgroep Helinium naarstig op zoek naar de restanten van een ver verleden.
Het huis van de Ambachtsheer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht was één van de eerste huizen die gebouwd werd in de polder ten oosten van de haven. Het huidige stadspark Het Hof was ooit de tuin van deze buitenplaats.
De geschiedenis van de wijk Holy is nauw verbonden met de geschiedenis van de voormalige heerlijkheid en ridderhofstad Holy. De ridderhofstad, gelegen aan de Holyweg in de Holiërhoekse en Zouteveense polder onder Vlaardinger-Ambacht, was het centrum van de heerlijkheid.
Locatie stoeptegel met QR-code: Dijksteeg
Wat er de afgelopen 6000 jaar precies is gebeurd in Vlaardingen, weet niemand. Wel weten we aan de hand van archeologische vondsten welke groepen hier aanvankelijk rondtrokken en later zich vestigden, hoe ze leefden en waar ze van leefden...