Zoekresultaten
14714 resultaten
Filter onze collectie
34 resultaten
-
Govert Maan, boerenzoon wordt zendeling
21 januari 2022‘Wat een mens zaait, zal hij ook oogsten’. Deze Bijbeltekst geeft ongetwijfeld de instelling weer van de Vlaardinger Govert Maan. In de zomer van 1895 vertrok deze protestante predikant samen met zijn vrouw naar Bonthain (het huidige Bantaeng in Indonesië).
-
De Vettenoordsepolder
21 januari 2022De wijk Vettenoordsepolder wordt vaak kortweg aangeduid als VOP. De bewoners zullen zich niet dagelijks realiseren dat zij wonen in een gebied dat oorspronkelijk deel uitmaakte van de rivier de Maas.
-
Vlaardingen-Schiedam, oer-vete of gezonde rivaliteit?
Vaak wordt in Vlaardingen en Schiedam verwezen naar 2 juni 1574 als het gaat om de oorsprong van de zogenaamde vijandschap tussen beiden steden. Want toen hebben 'de Schiedammers Vlaardingen platgebrand'. Hoe zit dat nu precies?
-
Wapens op de Markt
In 2013 ontving de stadsarcheoloog een telefoontje van de eigenares van lampenwinkel L'Interieur De Bon Goût op de Markt 1 in Vlaardingen. Ze vertelde dat ze al ongeveer 25 jaar een mes en een dolk in haar bezit had. De wapens waren gevonden net onder de vloer in de keuken...
-
De Dr. H. Bavinckschool
In 1950 startte met de bouw van een zogenaamde 'Finse Panagroschool' de geschiedenis van de Dr. H. Bavinckschool in Vlaardingen.
-
Verzetsgroep De Geuzen
Vier dagen nadat Duitsland ons land was binnengevallen, richtte de uit Schiedam afkomstige Bernard IJzerdraat samen met onder andere de Vlaardinger Arij Kop, de eerste verzetsgroep van Nederland op. De prijs die de leden van de groep moesten betalen was hoog.
-
Het Geuzenmonument
Om de nagedachtenis aan de omgekomen Geuzen levend te houden, richtte men in 1981 een comité op. Dat moest ervoor zorgen dat er voldoende geld werd verzameld om een herdenkingsmonument op te richten. Een paar jaar later was het zover, het Geuzenmonument kreeg een ereplaats op de Markt.
-
De Markt
Oorspronkelijk is de Markt een verbreding van de hoge Maasdijk, die bij de Hoogstraat op de Markt komt en aan de andere kant verder gaat als de Maassluissedijk. Vroeger heette de Markt ook wel 'Marktveld', 'Kerkhof' en 'Omring'. Centraal staat de Grote Kerk.
-
Herbergen op de Hoogstraat
Als we het woord 'herberg' horen, denken we misschien spontaan aan drinkgelagen en vechtpartijen. Er speelden zich natuurlijk ook andere zaken af. Zo bood de herberg een veilig onderkomen voor vreemdelingen, vergaderde de vroedschap er soms en kwamen de Vlaardingse reders in de gelagkamer bij elkaar om hun zaken te regelen.
-
Wilhem van Ruytenburch
Wilhem is misschien wel de bekendste persoon die ooit in Vlaardingen heeft gewoond. Nooit van gehoord? Toch is hij beroemd! Hij is de ‘man in het geel’ op het schilderij ‘Korporaalschap van kapitein Frans Banning Cocq' of kortweg de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.