Zoeken Zoek
Haring is voor velen een delicatesse. Als het eerste kostbare zilver uit de zee arriveert, maken de Vlaardingse viswinkels overuren. We zijn tenslotte niet voor niets ‘haringkoppen’. Vroeger, toen de visserij in Vlaardingen floreerde, zwermden na binnenkomst van de haringvloot de haringlopers en haringloopsters uit om hun waar aan de man te brengen...
Op 23 april 2011 was het precies 400 jaar geleden dat drie lijndraaiers een stuk grond in erfpacht kregen waarop ze elk een lijnbaan begonnen. Deze eerste Vlaardingse touwslagerijen legden op die datum in het jaar 1611 de grondslag voor de latere Touwslagerij De Oude Lijnbaan in de Baanstraat.
Buisjesdag was de dag waarop de vissersvloot ‘ter haringvangst’ uitvoer. De schepen – goed bevoorraad en met vlaggetjes versierd – verlieten hun thuishaven. Voor de komst van de logger, in het midden van de 19e eeuw, konden de schepen wel twee tot drie maanden van huis zijn. Tijdens Buisjesdag vloeiden de tranen rijkelijk. Vrouwen, jonge meisjes en kinderen moesten immers voor lange tijd afscheid nemen van hun man, zoon, verloofde, vader of broertje. De steeds terugkerende gedachte daarbij was: ‘Zien we elkaar ooit weer terug….?’ Niemand nam dit voor vanzelfsprekend aan, want de zee gaf en de zee nam…
De eerste voetbalclub van Vlaardingen en Maassluis was Amicitia, opgericht in 1893. In 2022 is er een foto gevonden van het eerste en enige elftal van deze club. Het is daarmee de oudste voetbalfoto van Vlaardingen en Maassluis, én meteen de oudste sportfoto van deze twee steden!
Wilhem is misschien wel de bekendste persoon die ooit in Vlaardingen heeft gewoond. Nooit van gehoord? Toch is hij beroemd! Hij is de ‘man in het geel’ op het schilderij ‘Korporaalschap van kapitein Frans Banning Cocq' of kortweg de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn.
Vlaardingen viert dit jaar uitbundig de verlening van 750 jaar stadsrechten met allerlei activiteiten. Het belooft een mooi feestjaar te worden, met als een van de hoogtepunten wat er allemaal staat te gebeuren op 14 mei. Vanaf die datum in 1273 mag Vlaardingen zich immers ‘stad’ noemen.
Tussen november 1959 en september 1964 liggen er in de Westwijk verschillende putten open die niets te maken hebben met de nieuwe gebouwen die overal als paddenstoelen uit de grond schieten. In de omgeving van de Arij Koplaan, De Prof. Teldersstraat en de Samuel Esmeijerstraat zijn archeologen en de archeologische werkgroep Helinium naarstig op zoek naar de restanten van een ver verleden.
Op Vlaggetjesdag gonsde het op de Vlaardingse kades van bedrijvigheid. Die dag lagen de schepen met hun neuzen naar de walkant afgemeerd. Blinkend en versierd lagen ze te stralen in de Oude Haven. Heel Vlaardingen en omgeving liep uit om de vissersvloot, die enkele dagen later zou uitvaren, van dichtbij te bekijken.
Vier dagen nadat Duitsland ons land was binnengevallen, richtte de uit Schiedam afkomstige Bernard IJzerdraat samen met onder andere de Vlaardinger Arij Kop, de eerste verzetsgroep van Nederland op. De prijs die de leden van de groep moesten betalen was hoog.
Het huis van de Ambachtsheer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht was één van de eerste huizen die gebouwd werd in de polder ten oosten van de haven. Het huidige stadspark Het Hof was ooit de tuin van deze buitenplaats.