Zoeken Zoek
Bij het sluitstuk van de Deltawerken is één van de oudste deltawerken van West-Europa te zien. Het Keringhuis, dat bij de Maeslantkering in Hoek van Holland staat, stelt een houten duiker tentoon uit de Romeinse Tijd. Archeologen ontdekten het object in 1996 op het bedrijventerrein Hoogstad in Vlaardingen.
De Grote Kerk op de Markt domineert het beeld van het centrum. De kerk fungeert voor toeristen als oriëntatiepunt en voor gelovigen als godshuis. Dertienhonderd jaar geleden al stond ongeveer op dezelfde plek al een klein, houten kerkje...
De Broekpolder is een circa 400 hectare groot recreatiegebied gelegen aan de noordwestzijde van Vlaardingen. Ooit bestemd voor woningbouw, biedt de polder tegenwoordig de bewoners uit de regio volop gelegenheid om zich in de buitenlucht te ontspannen. Het recreatiegebied wordt dan ook intensief gebruikt door wandelaars, fietsers, joggers, ruiters, wielrenners, mountainbikers, golfers en watersporters. Kinderen kunnen lekker ravotten in het Klauterwoud.
Delen van het grondgebied Vlaardingen waren 6.000 jaar (omgeving Piet Heinplaats) en 5.000 jaar (omgeving Arij Koplaan) geleden al bewoond. Van permanente bewoning in de binnenstad is sprake vanaf het begin van de achtste eeuw. Maar wanneer mocht Vlaardingen zich nu 'stad' noemen?
Het Holy Ziekenhuis deed drieënveertig jaar dienst en speelde een grote rol in het leven van de inwoners van Vlaardingen en directe omgeving. De vreugde van een geboorte, het verdriet om een gestorven geliefde of de blijdschap die de genezing van een dierbare teweegbracht, wie heeft hier niét mee te maken gehad? De naam ‘Holy Ziekenhuis’ roept dan ook ongetwijfeld bij menigeen de nodige herinneringen op.
Het overlijden van één van de ouders is voor kinderen heel ingrijpend en heeft vaak verstrekkende gevolgen. Vroeger was zo’n gebeurtenis een regelrechte ramp. De levensstandaard van een gezin was vaak al minimaal. Als daar dan ook nog eens een ouder wegviel, betekende dat heel vaak dat de kinderen in het Weeshuis terechtkwamen. Dit was zeker het geval als de moeder stierf en de vader zeeman was.
Locatie stoeptegel met QR-code: Dijksteeg
De Schiedamseweg is één van de bekendste straten van Vlaardingen. Tegenwoordig is het vanzelfsprekend dat dit de kortste route is van het centrum van Vlaardingen naar Schiedam, maar dit was lang niet het geval.
Jarenlang was de meubelfabriek van Bram Sprij, gevestigd in drie monumentale panden aan de Westhavenkade een begrip. Maar zijn deze panden ooit als meubelfabriek gebouwd?
Wat er de afgelopen 6000 jaar precies is gebeurd in Vlaardingen, weet niemand. Wel weten we aan de hand van archeologische vondsten welke groepen hier aanvankelijk rondtrokken en later zich vestigden, hoe ze leefden en waar ze van leefden...