Direct naar navigatie

Steengoed

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Steengoed is keramiek dat wordt gebakken op een relatief hoge temperatuur.

Steengoed omvat producten die gemaakt zijn uit klei en vervolgens gebakken zijn op een temperatuur tussen 1150 en 1300 graden. Door deze hoge baktemperatuur is het baksel zeer hard geworden. Steengoed kenmerkt zich door een gladde wand en gladde breuk. De klei en magering zijn volledig versinterd.

Een zogenaamde baardmankruik van steengoed. Foto: J. van den BergSteengoed wordt vanaf het einde van de 13e eeuw in Duitsland  gemaakt. In de beginperiode zijn Langerwehe en Siegburg belangrijke productiecentra.  Omdat steengoed geen vocht doorlaat, was het vooral polulair als drink- en schenkgerei, zoals kannen en drinkbekers. De versiering was relatief sober en bestond uit draairingen, en soms radstempels en appliques (met name op trechterbekers uit de 15e eeuw).

Zo rond 1500 treed er een verandering op. De voorwerpen worden veel rijker versierd, zoals met eiken- en acanthusbladeren, versierde banden, baardmanappliques, spreuken, kleine voorstellingen van feestvierende boeren, en wapenschilden. Steengoed wordt dan ook in meer centra vervaardigd. Beroemd zijn Keulen, Aken, Raeren (Belgie), Frechen en Westerwald.

Een 18e-eeuwse steengoedkan uit de beerput van herberg 'de Visscher'. Foto: J. van den BergIn de 18e eeuw treed wederom een versobering op. Versiering verdwijnt of blijft beperkt tot simpele blauwe figuratieve lijnen en patronen. Producten zijn overwegend gericht op opslag, zoals inmaak- en voorraadpotten en miniraalwaterkruiken. Blijkbaar verdween het steengoed van de eettafel en uit de huiskamer richting de keuken.

Bekijk hier het steengoed dat in Vlaardingen gevonden is.

Reacties