Direct naar navigatie

Roger Pluijm ontdekt uniek Delfts blauw tegeltableau

Door: Stadsarchief Vlaardingen, Periode: 8000 v. Chr. - heden, Thema's: Dagelijks leven

Dit verhaal getuigt van het feit dat je tijdens een braderie zomaar tegen iets heel bijzonders aan kunt lopen. Dat overkwam ook de Schiedammer Roger Pluijm toen hij zich in Vlaardingen in het middeleeuwse stadsspektakel stortte...

Schiedammer Roger Pluijm doet unieke, Vlaardingse vondst

Het is zaterdag 16 juni 2018. Het middeleeuwse stadsfeest ter gelegenheid van de ‘Slag bij Vlaardingen - 1018’ is in volle gang als Schiedammer Roger Pluijm over de Hoogstraat wandelt. Bij een uitstalling valt zijn oog op een groot, Delfts blauw tegeltableau met daarop een typisch Vlaardingse voorstelling.


Je ziet de Markt vanaf de achterzijde van de Grote Kerk. De toren is nog de oude toren, die van vóór 1746. Er wordt een paard-en-wagen geladen of gelost en er zitten wat mensen op het lage muurtje rondom de kerk. Op de achtergrond staat het Oude Stadhuis, rechts ervan een rijtje huizen.
Het fraaie diepblauw van de tegels in het zonlicht glinstert Roger tegemoet. ’Dát is iets bijzonders,' denkt hij meteen. Maar waarom ligt het hier dan nog…?’
Roger twijfelt geen moment, trekt zijn portefeuille, lapt tien euro en begeeft zich met de buit in zijn tas verder in het feestgedruis. Onderweg komt hij verschillende Vlaardingse coryfeeën tegen die het tableau uitgebreid bekijken en bewonderen maar het nog nooit zijn tegengekomen. Wel schat men het afkomstig uit de jaren zeventig.
Als Roger thuiskomt, neemt hij een rigoreus besluit. Hij dompelt de hele boel onder in het water waardoor hij de spaanplaat waarop de tegels vastgeplakt zitten, redelijk makkelijk kan verwijderen.
Uiteindelijk houdt hij zes blinkende, blauwe tegels over. Tot zijn grote verrassing zit er op de achterkant een reliëfstempel met het opschrift ‘Harlinger aardewerk Holland’.
Inmiddels is hij al te weten gekomen dat in 1973 een soortgelijk tableau in de kleur paars circuleerde en dat de voorstelling op het tableau gemaakt is naar een gravure van Jan Caspar Philips, die het op zijn beurt weer vervaardigde naar een aquarel van Cornelis Pronk uit 1743/1744.

Roger met de van spaanplaat ontdane tegeltjes (Foto Engelse-Van der Waal)

De Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek brengt uitkomst

Roger stuurt een e-mail naar de Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek. Drie weken later wordt Rogers vermoeden dat het een unicum betreft, bevestigd. Het tegeltableau is inderdaad in de jaren zeventig in opdracht gemaakt en is volledig handgevormd, handgeglazuurd en handbeschilderd. Een uniek exemplaar dus en een waar staaltje van ouderwets, Hollands vakmanschap. De schilder is Bart van der Wal, die tussen 1972 en 1985 bij de aardewerkfabriek werkzaam was.
Het betreffende tableau is op maat gemaakt, een echt verzoeknummer dus. Helaas kan de fabriek de opdrachtgever niet meer achterhalen. Als je een dergelijk tableau nu zou laten maken, moet je rekenen op een bedrag van rond de driehonderd euro.
De Harlinger Aardewerk- en Tegelfabriek is het enige bedrijf in Nederland dat de oud-Hollandse tegels nog volledig met de hand vervaardigt in de originele technieken.

Roger Pluijm is van plan om het tableau tussen dubbelzijdig glas in te lijsten, zodat ook de achterkant zichtbaar blijft. Of hij het zelf aan de muur gaat hangen of het in levenslange bruikleen aan Museum Vlaardingen zal geven, daar is Roger nog niet uit.

 

Reacties