Direct naar navigatie

Mammoeten in Vlaardingen?

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Het is dinsdag 21 augustus 2012. In de Emmastraat is de straat opengebroken in verband met rioleringswerkzaamheden. De vierjarige Jasper vindt onder een boom een bijzondere ‘steen’. Waarschijnlijk hebben de werkmannen de steen in het zand gevonden en onder de boom gegooid. Hij laat de vondst aan zijn ouders zien. De steen lijkt wel een wervel, vinden zij, maar wel van een heel groot dier. Zij laten het bot zien aan de specialisten van Naturalis. En ja hoor, het blijkt een borstwervel te zijn van een mammoet.

Jasper met zijn bijzondere 'steen': een borstwervel van een mammoet!

Mammoetland

Tekening van een mammoet. Bron afbeelding: "The book of the animal kingdom" William Percival (1910) via historiek.net De mammoet leefde in de IJstijd. Nederland had toen toendra’s en steppes, zoals die tegenwoordig rond de Noordpool liggen. De mammoet kon met zijn lange haren goed tegen de kou. Paleontologen, onderzoekers van oude botten, noemen Nederland ook wel Mammoetland, omdat er hier heel veel mammoetbotten gevonden worden. De meeste botten komen uit de Noordzee. Vissers vinden de botten vaak in hun netten. In de IJstijd lag de Noordzee namelijk droog, en veel mammoeten en andere grote ijstijddieren leefden daar.

Mammoetbotten in Vlaardingen

In Vlaardingen vinden we heel weinig mammoetbotten. Dit komt niet omdat hier geen mammoeten hebben geleefd. Dit komt omdat na de ijstijd hier veel veen is gegroeid, veel klei en een beetje zand is afgezet. De bodem is hierdoor flink opgehoogd. De grond waarop de mammoeten liepen, ligt na al die jaren nu op 15 tot 20 meter onder het maaiveld. De botten van de grote dieren liggen hier dus heel erg diep. Zo diep dat we ze zelden of nooit vinden.

De borstwervel van een mammoet gevonden in de Emmastraat te VlaardingenEen Vlaardingse mammoet?

Het bot dat Jasper heeft gevonden, komt oorspronkelijk niet uit Vlaardingen. Het bot heeft waarschijnlijk in het zand gelegen waarmee de stratenmakers de straat hebben opgehoogd. Dat hoeft trouwens niet in de recente ophoging te zijn gebeurd. Honderd jaar geleden haalden werklieden ook al zand ergens anders vandaan. Zand is namelijk erg fijn materiaal om een straat goed vlak aan te leggen. In Vlaardingen ligt echter van nature niet zoveel zand. De grond bestaat hier vooral uit veen en klei, dus er moet altijd zand van elders gehaald worden. Het bot is met het zand meegegaan in de vrachtwagen en hier in de Vlaardingse bodem terechtgekomen. Zo vinden we dus wel eens mammoetbotten in Vlaardingen.

Vind je ook een bot in Vlaardingen?

Als je een bot vindt, kun je het beste eerst kijken op de website www.natuurinformatie.nl. Hier vind je heel veel informatie over botten. Je kan op deze website ook zelf ontdekken wat voor bot je hebt gevonden. Kom je er niet uit? Stel dan je vraag aan de specialisten van Naturalis via www.naturalis.nl. Natuurlijk zien wij ook graag wat je gevonden hebt, mail de foto van je vondst naar info@geschiedenisvanvlaardingen.nl.

Reacties