Direct naar navigatie

Keramiek

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Voorwerpen van 'keramiek' zijn gemaakt van gebakken klei. Keramiek is onder te verdelen in aardewerk, steengoed en porselein.

Het verschil ligt in de kleisoort en baktemperatuur. Aardewerk wordt tot op ongeveer 1150 graden gebakken. Bij steengoed is er sprake van een hogere baktemperatuur. Porselein wordt ook op een hoge temperatuur gebakken, maar is gemaakt van een andere kleisoort.

De stellingen in het depot zijn gevuld met voorwerpen van keramiek.

Industriële keramiek

Met de industriële revolutie in de 18e eeuw veranderde de samenleving in al zijn aspecten. Zo ook de wijze waarop keramiek werd vervaardigd en verspreid. De inzet van machines en een gewijzigde productie- en distributiewijze zorgden ervoor dat serviesgoed goedkoop en op grote schaal kon worden vervaardigd en verkocht.

De eerste industriële keramiek werd in Engeland geproduceerd. Vanaf halverwege de 18e eeuw wordt het op grotere schaal in Nederland geïmporteerd. Door de goede kwaliteit en lage prijs vormde het een geduchte concurrent voor andere keramiek. De faience aardewerkindustrie in Delft had hier zwaar onder te lijden. De productie van industrieel aardewerk in Nederland vangt pas in de 19e eeuw aan met de fabriek van Petrus Regout in Maastricht, gesticht in 1836. In het kielzog hiervan zagen ook andere fabrieken het licht.

Keramiekschema door het Vlaardings Archeologisch KantoorNet als keramiek is ook industriële keramiek onder te verdelen, bijvoorbeeld in industrieel steengoed, industrieel porselein, industrieel rood en industrieel wit. De indeling van 'keramiek' kan verwarrend werken. Om het overzicht te bewaren, kan je gebruik maken van dit vereenvoudigd schema.

Reacties