Direct naar navigatie

Die Flardingha Ruiters

Door: admin, Periode: 1950 - heden, Thema's: Verkeer en vervoer, Dagelijks leven, Cultuur en vermaak

Onze vereniging is opgericht door een aantal lokale boeren en zijn begonnen op het landje van Chardon in het jaar 1949. op dit moment telt onze vereniging ongeveer 300 leden. In de afgelopen 6 decennia hebben zeer veel paardenliefhebbers plezier gehad in het bedrijven van hun hobby. Door de jaren heen is de vereniging in de regio een bekend begrip geworden. Dit alles zou niet mogelijk zijn geweest zonder de inzet van een aantal enthousiaste leden die ruim 60 jaar geleden de Flardingha ruiters hebben opgericht. Zij vonden het leuk om anders met hun paarden bezig te zijn dan alleen maar voor de wagen als trekdier.

Ruitervereniging Die Flardinga Ruiters

De oprichting

We schrijven 1949.  In Nederland is het paard een bekend straatbeeld. De groenteboer en melkboer gaan van deur tot deur met hun goederen. Alles gaat met paard en wagen. Ook in Vlaardingen rijden veel van deze kleine middenstanders rond. Drie van hen, dhr. Herlaar (smid), dhr. Bergmann (slager) en dhr. v/d Berg sr. (melkboer) besluiten na een gezellige avond in zaal Exelsior een vereniging op te richten: “die Flardingha ruiters” is geboren. Het doel is, om na een lange werkdag mens en dier te ontspannen.

Ruitervereniging Die Flardinga Ruiters

Werkpaarden

De Flardingha start met 27 (werk)paarden. In het begin heeft iedereen zijn paard nog aan huis staan en krijgt de vereniging enkele locaties tot zijn beschikking om de hobby uit te oefenen. Zo mag er gebruik gemaakt worden van een terrein achter de vlaggenfabriek van Thurmer,  later wordt er uitgeweken naar een zandterrein aan de Abel Tasmanstraat (nabij de Galgkade).  Wedstrijden worden er nog niet gereden in deze jaren, maar het is een enthousiast groep die serieus bezig is met hun hobby en tijdens de Vlaardingse vakantieweken en koninginnendag worden er demonstraties gegeven, ook worden er springdemonstraties gegeven op het feestterrein aan de Broekweg. Het vaandal van de vereniging is er vanaf het begin af aan al bij en wordt altijd meegedragen.

Ruitervereniging Die Flardinga Ruiters

Auto's en pony's

Dan doet de auto zijn intrede en het paard verdwijnt uit het stadsbeeld, het dieptepunt van de vereniging wordt bereikt met nog  maar 5 leden. En de paardenvereniging wordt langzaam een automobiel vereniging en binnen de kortste keren telt deze 130 leden. Er worden veel puzzelritten georganiseerd. Wanneer het nieuwtje van de auto er af is komt er een nieuwe rage: de pony’s.  De leden die daarvoor interesse hebben volgen elkaar snel op. Er wordt besloten om de vereniging op te splitsen in “die Flardingha ruiters” voor de ponyfans en “die Flardingha rijders” voor diegene die ontspanning willen zoeken in de auto.

Ruitervereniging Die Flardinga Ruiters

Accomodatie aan de Broek(polder)weg

Na jaren gebruik te hebben gemaakt van de boerderij Chardon op de Wilhelminasingel komt in 1969 de boerderij van Jacob Hoogendam aan de Broekweg vrij (tegenwoordig Broekpolderweg) de vereniging ziet daarin een mooie kans om wat te doen aan het ruimtegebrek van de groeiende vereniging. Het gemeentebestuur heeft geen bezwaar en maar geeft alleen de benodigde vergunningen op financiële steun hoeft de vereniging niet te rekenen. De woning wordt toegewezen aan de Vlaardingse jagersvereniging en de Flardingha krijgt beschikking over de stallen en schuren. Met veel hulp van leden wordt de koeienstal omgetoverd tot ponystal er wordt een zadelkamer en  een kantine gebouwd in de voormalige wagenstal.

Ruitervereniging Die Flardinga Ruiters

De groei van de vereniging

Onder leiding van de vroegere boer dhr. Hoogendam worden de pony’s gevoerd en uitgemest voor 1 florijn per pony.  In 1971 wordt er voor de tweede maal gebouwd een nieuwe binnenmanege veel leden helpen mee met de bouw ervan en schenken geld of geven een renteloze lening. In 1972 telt de vereniging 49 pony’s, 3 paarden en 110 leden waarvan 70 aspirant leden. Die Flardingha Ruiters heeft nu een vaste plaats verworden binnen de Vlaardingse gemeenschap. Men gaat zich nu ook toeleggen op het rijden van wedstrijden en niet onverdienstelijk. In 1972 mag zelfs al een eerste plaats worden genoteerd voor een viertal en achttal. Door de jaren heen heeft de Flardingha ruiters goed gepresteerd.  Landelijke titels ontbreken hierin niet.

Ruitervereniging Die Flardinga Ruiters

Met de tijd mee...

In 1996 wordt de tweede nieuwe binnenmanege geopend met een eigen kantine en 18 extra paardenstallen. En afgelopen jaren heeft de vereniging wederom grote stappen gemaakt. En er zijn nieuwe stallen gebouwd voor de privé paarden en afgelopen zomer ook voor de privé pony’s. Er is een nieuwe 20*60 m buitenbak met Agterberg bodem gebouwd samen met een nieuwe longeerring en 2 paddocks. Ook een gloednieuwe spuit en poetsplaats met verwarmd water is inmiddels gerealiseerd. Komende zomer worden de stallen en het dak van de manegepony’s gerenoveerd. En voor volgend jaar zijn er ook volop plannen die nog verder moeten worden uitgewerkt. Kortom we zijn volop bezig om te zorgen dat onze accommodatie verbetert en met de tijd mee gaat.

Hedendaagse activiteiten

Onze bedrijfsleider, instructie, leden en bestuur zijn zeer actief in het organiseren van vele activiteiten, zoals FNRS wedstrijden voor de kinderen, onderlinge dressuur en- springwedstrijden. Maar zeker ook officiële dressuur en springwedstrijden. Maar ook verkleed springen, een poets en zadelmiddag, Pas de Deux en het Sinterklaasfeest.

Bron
De tekst is aangeleverd door Die Flardingha Ruiters.

Website ruitervereniging Die Flardingha Ruiters
Meer weten over Die Flardingha Ruiters? Bezoek de website: www.flardingharuiters.nl

De geschiedenis van uw vereniging
Uw verenigingsgeschiedenis ook op deze website? Dat kan! Lees hier meer.

Reacties