Direct naar navigatie

Onderzoek

Aantal resultaten: 9

 
 1. Archeologie aan de Claudius Civilislaan

  Archeologie aan de Claudius Civilislaan

  Tijdens hun werkavonden zijn de leden van Helinium druk in de weer met het schoonmaken en onderzoeken van vondsten uit de ijzertijd. Ze onderzoeken zelfstandig een deel van het materiaal dat in september 2018 opgegraven is aan de Claudius Civilislaan in Vlaardingen. Op deze manier helpen ze de archeologen van Econsultancy en schrijven ze mee een stukje geschiedenis.

   
 2. Vlaardingen en de Vlaarding

  Vlaardingen en de Vlaarding

  Voor Vlaardingen is de waterloop 'de Vlaarding' een belangrijk cultuurhistorisch element. Niet alleen vanwege de naam, maar ook omdat de Vlaarding net dé reden is waarom de stad net op deze plek langs de Maas is ontstaan.

   
 3. Geologisch onderzoek

  Geologisch onderzoek

  Een archeoloog en geoloog graven allebei graag in de grond. Maar waar verschillen zij in? En waarom roepen archeologen vaak de hulp in van een geoloog? Ook de Vlaardingse archeologen werken veel samen met geologen. Bijvoorbeeld toen zij onderzoek deden op de Vergulde Hand-West.

   
 4. Archeologisch onderzoek op Westnieuwland

  Archeologisch onderzoek op Westnieuwland

  2013 was het jaar van de metamorphose van het stadskantoor van Vlaardingen. Het oude pand uit de jaren '70 veranderde in een modern, energiezuinig kantoor, waar ambtenaren in de lichte publiekshal zorgen voor een warm welkom. Bij de bouw van de hal nam de gemeente een kijkje in het verleden...

   
 5. Bodemmicromorfologisch onderzoek

  Bodemmicromorfologisch onderzoek

  Archeologen zijn echte onderzoekers. Niet alleen de eeuwenoude dingen die zij vinden, zijn voor hen interessant, ook willen zij veel weten van de grond waarin zij graven. En omdat je niet alles kan weten, roepen zij vaak de hulp in van een geoloog. Geologie, ook wel aardwetenschap, is een vak apart. Een bijzondere discipline in het geologisch onderzoek is de bodemmicromorfologie.

   
 6. Archeologisch onderzoek Grote Kerk Vlaardingen

  Archeologisch onderzoek Grote Kerk Vlaardingen

  In juli 2013 is een archeologisch onderzoek gestart in de Grote Kerk van Vlaardingen. Dit onderzoek richt zich onder meer op het vaststellen of hier de burcht van Dirk III heeft gelegen en wat de oudste aanwijzingen voor de aanwezigheid van een kerk zijn.

   
 7. Kanonskogel in de Vlaardingse Vaart

  Kanonskogel in de Vlaardingse Vaart

  Begin maart 2013 kreeg de stadsarcheoloog van Vlaardingen een interessante vondstmelding. Ter hoogte van het politiebureau was een metalen bal uit de Vlaardingse Vaart gevist...

   
 8. Vlaardingen archeologiestad

  Vlaardingen archeologiestad

  Waarom vinden we in Vlaardingen zoveel archeologische voorwerpen? Het antwoord is een beetje flauw: de bodem zit gewoon vol met oude spullen. Hoe komt dat? Ten eerste, er wonen hier al heel lang mensen. Ten tweede, de belangrijkste reden, de gebruiksvoorwerpen van al die bewoners blijven heel goed bewaard. Daar zorgt onze Vlaardingse bodem voor.

   
 9. Wat skeletten vertellen

  Wat skeletten vertellen

  In 2005 kopte de Spits 'Vlaardingers waren dik en gewelddadig'. Deze provocerende titel verwees gelukkig niet naar de huidige bewoners, maar naar mensen die hier 1.000 jaar geleden leefden. Het onderzoek van tientallen skeletten bood een interessante kijk op het leven van deze verre voorouders.