Direct naar navigatie

Nieuws

Door: Stadsarchief Vlaardingen

Op deze pagina vindt u nieuwtjes van onze bezoekers, nieuwe aanwinsten, tentoonstellingen enz.

Wie heeft er mooie verhalen over de ertskranen in de Vulcaanhaven?

De Vulcaanhaven, die tussen 1921 en 1923 werd aangelegd voor het overslaan van erts, wordt al sinds het begin gekenmerkt door de ertskranen voor het lossen van schepen en ander overslagwerk. De eerste kranen zijn in de Tweede Wereldoorlog verwoest. De huidige grijperloskranen uit 1952 en 1954 zijn vrijwel identiek aan elkaar. In eerste instantie was er nog een derde kraan. Deze is gesloopt na een aanvaring met een schip. De kranen kunnen zestien ton dragen en een overspanning van honderdzestig meter overbruggen.

Lust voor het oog

De draaimogelijkheden van de ertskranen maken hen een lust voor het oog, maar is vooral functioneel voor het werken in beperkte ruimte waar wendbaarheid noodzaak is. De kranen worden door machinisten bestuurd via controllers en relais, zonder elektronica. Hoewel de besturing en soepeltjes uitziet, is het noodzaak om goed vast te houden door de flinke vaart.

Belangrijk industrieel erfgoed

Hoewel de ertskranen aan de Vulcaanhaven geen monumentenstatus hebben gekregen, zijn zij belangrijk Vlaardings industrieel erfgoed. Behoud van de kranen op locatie of na verplaatsing blijkt niet mogelijk zonder een mecenas. Toch wil team Kunst, Cultuur & Erfgoed van de gemeente Vlaardingen iets doen om de herinnering aan de kranen te behouden en de verhalen erover vast te leggen. Voor een documentaire over de kranen zijn wij op zoek naar verhalen, herinneringen, beeldmateriaal en nog veel meer. Kunt u ons helpen? U kunt uw verhalen kwijt op info@geschiedenisvanvlaardingen.nl

Kunstenaar Cor Maarleveld schenkt 17 werken aan het Stadsarchief Vlaardingen

Onlangs ontving het Stadsarchief uit handen van de Vlaardingse kunstenaar Cor Maarleveld, zestien potlood-, grafiet- en pentekeningen plus een aquarel. De tekeningen zijn in de tweede helft van de jaren tachtig van de vorige eeuw gemaakt voor de 'Cartotheek van Vlaardingen', een gedrukte serie kaarten van Vlaardingse locaties, waarvoor het Stadsarchief destijds de historische teksten leverde. Ook de aquarel dateert uit die periode.

aquarel van de gevels van de familie Dorsman aan de oostzijde van de Markt. Cor Maarleveld, 1989)

Aanvulling op de prentencollectie

Het Stadsarchief is erg blij met de aanwinsten. Zij zijn een mooie aanvulling op de uit bijna 1.200 werken bestaande prentencollectie.
Na binnenkomst worden de kunstwerken gedigitaliseerd, waarna er een zuurvrije, Melinex-hoes omheen wordt gedaan. Die hoes beschermt het werk tegen licht en vuil en zorgt ervoor dat het in optimale toestand geconserveerd blijft. Daarna krijgen zij een plekje in de Topografisch-historische Atlas, een geklimatiseerde ruimte waar al het beeldmateriaal zorgvuldig wordt bewaard. Een archiefmedewerker registreert de aanwinsten in het collectieregistratiesysteem. Hier worden ze – natuurlijk met toestemming van de maker – gekoppeld aan de website www.geschiedenisvanvlaardingen.nl. Zo zijn ze op korte termijn voor iedereen te bekijken.
Niet elke tekening, prent, aquarel of olieverf wordt op de website getoond. De werken van kunstenaars van wie we (nog) geen toestemming tot plaatsing gekregen hebben, zijn alleen fysiek te bekijken in het Stadsarchief.

De afgebeelde gebouwen, monumenten en locaties

Cor Maarleveld heeft de volgende gebouwen, monumenten en locaties op zijn geheel eigen, treffende wijze neergezet:
De Stadsgehoorzaal, het Weeshuis, het pand ‘Nunquam Perfectum’ aan de Maassluissedijk, de Grote Kerk, Apotheek Backer aan de Hoogstraat, het Reedershuys aan de Westhavenkade, Villa IJzermans, boerderij ‘De Vergulde Hand’, het Verzetsmonument aan het Verploegh Chasséplein, de Stadsomroeper, de Kroningslantaarn, het inrijhek van de voormalige boerderij Holy, boerderij ‘Nooitgedacht’ aan de Zuidbuurt, essen aan de Maassluissedijk, de Hoogstraat met de toren van de Grote Kerk en sleepboten in de Koningin Wilhelminahaven.
Op de aquarel zijn de gevels van de panden van de familie Dorsman aan de noordoostzijde van de Markt te zien.

Naast het vastleggen van typisch Vlaardingse plekjes maakt Cor Maarleveld (1939) vrij werk naar de natuur zoals dierenportretten en landschappen, vaak in pastel en potlood. Met een serie topografische gouaches leverde hij een bijdrage aan Het Groot Vlaardings Prentenboek.

Film Kolenhandel Nieuwstraten

Nico Nieuwstraten, geboren in de Irisstraat nummer 43 in Vlaardingen, woont al tweeëntwintig jaar in Ierland. Na het overlijden van zijn moeder vond de familie een aantal 8 mm-films gemaakt door zijn al in 1965 overleden vader. Hierbij zat een film over de verhuizing van het bedrijf van Nico’s opa,  de firma 'K. Nieuwstraten Kolen & Olie’, van de Spoorsingel 37 naar de Schiedamseweg 40A. Het bedrijf had een opslagterrein aan de Deltaweg 102.
Het filmfragment geeft een fraai tijdsbeeld van de firma en haar medewerkers anno 1962. Hoewel de vader van Nico een amateurfilmer was, is dat niet te zien. Het ziet er behoorlijk professioneel uit.
Het gevonden filmmateriaal was in slechte staat, maar een nicht van Nico heeft de smalfilm in Liverpool laten digitaliseren. Zij, Natasha Bourke, verwerkte enkele clips  in een kunstproject genaamd ‘Spoor: An Installation by Natasha Bourke’. Hier kunt u de film over het bedrijf 'K. Nieuwstraten Kolen & Olie’ bekijken:

https://www.dropbox.com/sh/oc5vv6va5o2suda/AADIIf9-f2D3CS9Q0OjfEWv-a?dl=0

Genealogische database Vlaardingen

Een aantal bronnen dat veelal voor genealogie wordt benut, is digitaal ontsloten. Zij zijn raadpleegbaar in GDV, de Genealogische Databank Vlaardingen. GDV is de opvolger van ISIS Vlaardingen dat sinds 2011 online was.

Mooi voorbeeld van lezersinput

Onlangs ontving de redactie een e-mail van websitebezoeker Peter Kooij. Hij raakte verdwaald in de collectie van Geschiedenis van Vlaardingen en stuitte daarbij op een foto van een portiersloge aan de Deltaweg. Het was de portiersloge van de Sunlightfabriek, die zijn eigen grootvader Jan Kooij destijds op de gevoelige plaat vastlegde. Peter is zelfs in het bezit van het negatief. Op aanwijzen van Peter is de datering van de foto gewijzigd en kon de fotograaf toegevoegd worden.

Eveneens uit de collectie van zijn opa komt dit mooie plaatje van de verplaatsing van de bewuste portiersloge. De portiersloge tijdens de verplaatsing. Foto Jan Kooij

Op de blog http://fotoarchiefjkooij.blogspot.nl/ van Peter Kooij zijn meer foto's van Jan Kooij te bewonderen.

 

 

Reacties