Direct naar navigatie

Voorbereiding voor de verkoop van de nieuwe haring door Adriaan de Lelie en Willem van Veen

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Visserij

Een heel fraai schilderij in Museum Vlaardingen is Voorbereidingen voor de verkoop van de Nieuwe Haring uit 1815. Het is gemaakt door Adriaan de Lelie en Willem van Leen. Het schilderij laat een haringhandelaar zien met de nieuwe haring en een dienstmeid die van takken een haringkroon aan het maken.

Voorbereidingen op de verkoop van de nieuwe haring door Adriaan de Lelie en Willem van VeenDit fraaie olieverfschilderij is in 2005 aangekocht door het museum. Bijzonder is dat het is gemaakt door twee afzonderlijk zeer bekende kunstschilders.

Dit kleurrijke schilderij is gemaakt door Adriaan de Lelie en Willem van Leen. De Lelie is verantwoordelijk voor de personages en het interieur, Van Leen schilderde de bloemen op het schilderij. Van beide kunstenaars hangen werken in beroemde musea. Zo hangt van De Lelie werk in het Rijksmuseum in Amsterdam  en van Van Leen in het Metropolitan Museum of Art in New York.

 De in Tilburg geboren Adriaan de Lelie ( 1755-1820) was een autodidact, die zich in zijn jonge jaren in Antwerpen het portretschilderen eigen maakte. Later vertrok hij naar Amsterdam, waar hij al snel  naam maakte als portretschilder en schilder van binnenhuistaferelen. Hij was vooral een veelgevraagd portretschilder voor de meer progressieve kringen in Amsterdam. Eind 2014 wijdde het Amsterdamse museum Van Loon, gelegen in het fraaie grachtenpand aan de Keizersgracht, zelfs een speciale tentoonstelling aan hem.

 Willem van Leen (1753-1825) had zich vooral gespecialiseerd in het schilderen van bloemen. Oorspronkelijk opgeleid in zijn geboortestad Dordrecht vertrok hij naar Parijs voor zijn verdere opleiding  Daar raakte hij bevriend met en beïnvloed door Gerard van Spaendonck, de bloemenschilder van de Franse koning. Zo specialiseerde Van Leen zich ook op bloemstillevens. Later ging hij naar Delfshaven waar hij nog een tekenschool startte.

Het schilderij  Voorbereidingen voor de verkoop van de Nieuwe Haring laat een haringhandelaar zien met de nieuwe haring. Een dienstmeid is met bloemen een haringkroon aan het maken. Ze wordt geholpen door een jongen die papieren versierselen hiervoor knipt. Buiten hangt al een haringkroon. Een haringkroon aan de gevel van de haringhandelaar was het teken dat de nieuwe haring was gearriveerd. Deze kroon werd gemaakt van takken (voor het raamwerk) versierd met bloemen en papier. haringkroon uit 1890Vanaf de 2e helft van de 19e eeuw werden haringkronen meer en meer gemaakt van hout en blik.

Reacties