Direct naar navigatie

Vaandel met joon, schelvis en pikhaak

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1700 - 1799, Thema's: Visserij

Eén van de mooiste vaandels uit de collectie van Museum Vlaardingen is een vaandel waarop een schelvis staat afgebeeld met joon en pikhaak. Het vaandel is vermoedelijk vervaardigd in opdracht van de bedrijfstak visserij ter gelegenheid van de feesten rondom de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898.

vaandel met joon, schelvis en pikhaakAanvankelijk bleef het gebruik van vaandels beperkt tot legeronderdelen, gildes, schutterijen en meer elitaire groepen. Vanaf de tweede helft van de 19e eeuw kwamen er echter steeds meer vaandels in gebruik. Dit hing samen met de opkomst van allerlei verenigingen. Kerken en ook grotere bedrijven stimuleerden het verenigingsleven. Zij zagen deelnemen aan muziekverenigingen, leesgezelschappen, toneelgezelschappen en dergelijke als een goed alternatief voor de kroeg. Ook allerlei andersoortige groepen als vakbonden ontstonden. Veel van die organisaties wilden herkenbaar zijn en maakten gebruik van vaandels. 
Museum Vlaardingen bezit een aantal vaandels, zoals muziek- en vakbondsvaandels, vaandels van kerkelijke organisaties en gelegenheidsvaandels. Eén van de mooiste is een vaandel uit ongeveer 1898 met de afbeelding van een schelvis, joon en pikhaak. Het  vaandel is niet toe te schrijven aan een specifieke vereniging maar behoort duidelijk wel toe aan een bepaalde bedrijfstak: de visserij. Waarschijnlijk werd het vervaardigd ter gelegenheid van de feesten rondom de inhuldiging van Koningin Wilhelmina in 1898.
Op het doek is centraal een schelvis afgebeeld met een haak in zijn bek. De haak is onderdeel van een vislijn met daaraan meerdere haken. De vislijn is sierlijk gewikkeld rondom de houten stok van de joon (een soort grote dobber die bij de beroepsvisserij werd gebruikt). Achter de schelvis zijn kruiselings een joon en een pikhaak op het doek aangebracht.

Reacties