Direct naar navigatie

Rein Draijer, Gezicht op de Grote Kerk in Vlaardingen

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1950 - heden, Thema's: Cultuur en vermaak

Het schilderij Gezicht op de Grote Kerk van de Haagse schilder Rein Draijer was zijn inzending voor de grote kunsttentoonstelling genaamd Paletmanifestatie 1954, die dat jaar in Vlaardingen werd georganiseerd. Het kleurrijke doek laat de toren van de Grote Kerk zien boven de huizen. Ook is het torentje van het stadhuis te zien.

Inzending Rien Draijer voor paletmanifestatie 1954 in VlaardingenIn Vlaardingen werd in 1954 een grote kunsttentoonstelling georganiseerd genaamd Paletmanifestatie. Dit was een tentoonstelling, waarbij bekende kunstenaars werden uitgenodigd om werken in te zenden met als thema Vlaardingen-zoals het was-zoals het is-zoals het werkt. Een jury beoordeelde de werken en voor de winnaar was een prijs van 800 gulden beschikbaar.
Rein Draijer zond een werk in. Op het ingezonden doek  Gezicht op de Grote Kerk in Vlaardingen steekt de toren van de Grote Kerk uit boven de huizen. Ook is het torentje van het stadhuis te zien. Het kleurige doek is waarschijnlijk geschilderd vanaf de Maassluisse Dijk, gezien vanuit het zuidwesten.
De in Groningen geboren Rein Draijer (1899-1986) was één van de bekendste kunstenaars van zijn generatie die diverse prijzen won. Hij woonde en werkte voornamelijk in Den Haag en behoorde tot de Nieuwe Haagse School.  In 1952 kreeg hij de Haagse Jacob Maris prijs voor tekenen. In 1968 ontving hij dezelfde prijs (toentertijd fl. 4000) voor zijn schilderkunst. Hij ontving in dat jaar ook nog de Jacob Hartogprijs en het Haags Gemeentemuseum wijdde toen ook een tentoonstelling aan hem In 1962 was hij een van de Nederlandse vertegenwoordigers op de prestigieuze  Biënnale van Venetië. In de zomer van 2016 organiseerde het onlangs geopende museum More in Gorssel nog een overzichtstentoonstelling van Rein Draijer.
Naast schilderen was hij ook beeldhouwer en ontwerper. In Den Haag staan diverse bronzen beelden van hem in de openbare ruimte zoals het beeld Schelpen op de President Kennedylaan. Als ontwerper ontwierp hij onder andere postzegels.
Na zijn aanvankelijke opleiding in Arnhem, voltooide hij zijn opleiding in Den Haag aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten. Hier werd hij later ook een zeer gewaardeerd docent.

Hij won de paletmanifestatie niet, dat was de Haagse schilder Huub Hierck met het schilderij Nieuwbouw geïnspireerd op het in aanbouw zijnde Delta hotel.winnende inzending van Huub Hierck

Reacties