Direct naar navigatie

Portret van Margaretha Maan door Hillebrand Loeff

Door: stadsarchief Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Dagelijks leven

Hillebrand Dirk Loeff, een bekend Haagse portret- en landschapsschilder uit begin 19e eeuw, maakte dit portret van Margaretha Maan. Haar echtgenoot was de Vlaardingse reder Jan de Willigen, waarvan Museum Vlaardingen ook een portret heeft.

portret van Margaretha Maan door Hillebrand LoeffMargaretha Maan (1772-1843) was  een vooraanstaand figuur in het Vlaardingen van de eerste decennia van de 19E eeuw.  Zo is ze ook afgebeeld op dit schilderij van Hillebrand Dirk Loeff. Je kunt dit onder andere zien aan het  kanten kapje dat ze draagt met de hangende sieraden en aan de sieraden om haar hals.
portret van Jan de Willigen door Hillebrand LoeffHaar echtgenoot was de reder Jan de Willigen. Naast reder was  Jan de Willigen ook schepen en regent van het Weeshuis der Hervormden. Ook Margaretha Maan was regentes bij het weeshuis. Uit het huwelijk werden tussen 1794 en 1807 zeven kinderen geboren. De Willigen is nog steeds een veel voorkomende naam in Vlaardingen.
Hillebrand Loeff (1774-1845) maakte dit portret waarschijnlijk tussen 1830 en 1840 . Hij was een Haagse  kunstschilder die vooral bekend was om zijn goed gelijkende portretten. Daarnaast schilderde hij ook landschappen, vaak met watervallen. Op latere leeftijd legde hij zich meer toe op het restaureren van schilderijen.

Reacties