Direct naar navigatie

Portret van Cornelia de Zeeuw door Berend Kunst, 1834

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Dagelijks leven

De Groningse rondreizende portretschilder Berend Kunst maakte deze pasteltekening van Cornelia de Zeeuw in 1834. Cornelia was een welgestelde Vlaardingse en getrouwd met Paulus Drossaart. De laatste was een bemiddeld zakenman. Deze laatste was ook de oudere broer van de bekende vroegere burgemeester Pieter Karel Drossaart.

portret van Cornelia de Zeeuw door Berend KunstBerend Kunst was een rondreizende portretschilder. De in 1794 in het Groningse Nieuwolda geboren Kunst was aanvankelijk bakker en trad daarmee in de voetsporen van zijn vader. Vanaf 1821 legde hij zich toe op portretschilderen. Hij verhuisde naar Groningen waar hij ook les kreeg bij de Tekenacademie. Het schilderen ging zo goed, dat hij zelfs in 1825 een prijs kreeg van het Groningse  Genootschap ter bevordering van de Teken-, Schilder-, Graveer- en Beeldhouwkunst.                                                                                                                         Vanuit Groningen reisde hij niet alleen door Nederland, maar ook door Duitsland, Zweden en Denemarken om de kost te verdienen met zijn portretten.  Hij hield een werkboekje bij en daaruit blijkt dat hij niet minder dan ca. 6000 portretten maakte tijdens zijn werkzame periode. Hij maakte vooral pasteltekeningen; dat ging sneller dan olieverfschilderijen en zo lukte het hem toch om zijn brood te verdienen. Meestal maakte hij in een nieuwe stad eerst een portret van een notabele en dan hoopte hij via mond tot mond reclame nieuwe klanten te krijgen.
In 1834 deed hij Vlaardingen aan en ook daar maakte hij een aantal pasteltekeningen, waaronder dit portret van Cornelia de Zeeuw.  Uit de sieraden die zij draagt blijkt wel dat Cornelia de Zeeuw (1803-1895) een welgestelde Vlaardingse was. Zij was gehuwd met Paulus Drossaart (1803-1848), een oudere broer van de bekende latere burgemeester Pieter Karel Drossaart. Deze Paulus Drossaart was een succesvol zakenman. Daarnaast staat als beroep vermeld rentenier. Dat hij financieel niet onbemiddeld was, blijkt wel uit het feit dat hij al rentenier was op nog relatief jonge leeftijd. Ook  Cornelia de Zeeuw heeft als beroep rentenierster.
portret van Paulus Drossaart door Beren KunstTijdens zijn verblijf in Vlaardingen in 1834 maakte Berendportret Arij de Zeeuw ook door Berend Kunst Kunst, zoals gebruikelijk was in die tijd, ook een pasteltekening van Cornelia’s echtgenoot Paulus Drossaart , ook in het bezit van het museum . Ook een broer van Cornelia, Arij de Zeeuw werd door Kunst geportretteerd.

Reacties