Direct naar navigatie

portret abraham van der linden

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1700 - 1799, Thema's: Gezag en politiek

Dit portret van Abraham van der Linden uit 1750 is vermoedelijk van Gerard Sanders. Het portret hangt samen met een even groot portret van zijn tweede vrouw , Agneta van Reeuwijk prominent in de blauwe kamer in Museum Vlaardingen. De portretten hangen in hun oude woonhuis ( het Huis met de Lindeboom), dat nu onderdeel is van Museum Vlaardingen. Abraham van der Linden was een zeer welgestelde Vlaardingse reder en koopman en tevens burgemeester. Hij liet het Huis met de Lindeboom, een fraai historisch pand aan de haven, bouwen in 1740.

portret Abraham van der Linden door Gerard Sanders (1870)Abraham van der Linden was een belangrijke en welgestelde  Vlaardinger in de 18e eeuw. Hij was reder en koopman. Daarnaast was hij substituut-baljuw en burgemeester van Vlaardingen. Ook bezat hij de lijnbaan. Deze touwslagerij was een belangrijk toeleveringsbedrijf voor de Vlaardingse visserij.
In 1740-1742 werd voor hem het Huis met den Lindeboom gebouwd aan de Westhavenkade (waar nu Museum Vlaardingen is gevestigd). Dit bijzonder rijk uitgevoerde huis bevat tal van ornamenten en fraaie kamers. De koepelkamer op de begane grond  is voorzien van een plafondschildering door dezelfde kunstenaar van dit portret. plafondschildering in Huis metv de Lindeboom door Gerard Sanders
Op dit olieverfschilderij staat Abraham van der Linden met zijn witte pruik en rode mantel afgebeeld als een echte belangrijke magistraat. In zijn hand heeft hij een document. Het museum bezit ook andere familieportretten waaronder die van zijn tweede vrouw, Agneta van Reeuwijk; eveneens vervaardigd door Gerard Sanders.Agneta van Reeuwijk door Gerard Sanders
Het portret heeft door de eeuwen heen wel te lijden gehad. Veel van de originele schildering is verdwenen en slecht uitgevoerde restauraties hebben geleid tot een wat vlak portret. Bij de laatste restauratie in 2015 is de glimmende vernis verwijderd en is getracht zoveel mogelijk storende toevoegingen te verwijderen.

Reacties