Direct naar navigatie

Paletmanifestatie 1954, schilderijententoonstelling in Vlaardingen

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1950 - heden, Thema's: Cultuur en vermaak

In 1954 werd in Vlaardingen de grote schilderijententoonstelling Paletmanifestatie 1954 Vlaardingen gehouden. Bekende kunstenaars werden uitgenodigd om werken in te zenden met als thema Vlaardingen, zoals het was-zoals het is-zoals het werkt. Een jury beoordeelde de werken en voor de winnaar was een prijs van 800 gulden beschikbaar. Niet minder dan 94 schilderijen en ongeveer even veel tekeningen, aquarellen etc. werden ingestuurd. Als winnaar koos de jury het (abstracte) schilderij Nieuwbouw van de Haagse schilder Huub Hierck geïnspireerd op het in aanbouw zijnde Deltahotel. Museum Vlaardingen bezit momenteel een elftal van de ingezonden kunstwerken, waaronder het winnende schilderij.

het winnende schilderij Nieuwbouw van Huub HierckIn 1954 organiseerde de Commissie voor Beeldende Kunsten  in opdracht van de gemeente Vlaardingen een schilderijententoonstelling in Zaal de Harmonie.  Naast een tentoonstelling was dit ook een wedstrijd. Een jury beoordeelde de schilderijen en de gemeente stelde de prijzen beschikbaar: fl. 800 voor de eerste prijs en fl.700 voor de tweede prijs.

Deelname was  op uitnodiging. Dit zat de lokale kunstenaars niet lekker en uiteindelijk werden zij alsnog uitgenodigd.  80 kunstenaars stuurden een werk in over het thema: Vlaardingen, zoals het was – zoals het is - zoals het werkt. Bekende kunstenaars als Paul Citroen en de schilders Jaap en Jan Weiland, nazaten uit het Vlaardingse schildersgeslacht Weiland. Ook de overige uitgenodigde kunstenaars waren bekende schilders.  De bedoeling van de initiatiefnemers was om naast het aanwakkeren van de belangstelling voor beeldende kunst ook de schoonheid van Vlaardingen te laten zien.

Een jury van kunstkenners (onder andere D.H.G. Bolten van Museum het Prinsenhof in Delft) koos uit de realistische, figuratieve, abstracte en zelfs surrealistische werken het abstracte schilderij Nieuwbouw van de Haagse kunstschilder Huub Hierck als winnaar. Het in aanbouw zijnde Delta Hotel stond model voor dit werk en werd alom gezien als symbool voor de wederopbouw van Vlaardingen. De tweede prijs was voor Henk Munnik voor het schilderij “Overweg aan de Parallelweg”.

Ondanks lovende recensies in de pers viel een bijna surrealistisch doek van Jan Weiland niet in de prijzen.

Het museum bezit elf kunstwerken die in 1954 tijdens de Paletmanifestatie te zien waren waaronder de winnaar. De schilderijen zijn via verschillende kanalen in de collectie terecht gekomen.

Reacties