Direct naar navigatie

N.Korpershoek, een viertal schepen op zee

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1900 - 1949, Thema's: Visserij

N.Korpershoek, een kuiper in dienst van de firma IJzermans, maakte dit schilderij in 1902. Dezelfde afbeelding is destijds gebruikt als reclameprent van de firma, uiteraard om te laten zien met welke moderne schepen men inmiddels voer. Het hing in het kantoor van de firma in de bekende villa IJzermans aan de Schiedamse Weg.

schilderij van N.Korpershoek en H.LunsDe vier schepen op dit grote schilderij (1,5 bij 2 m) uit 1902 zijn geschilderd op volle zee alsof ze er tegelijkertijd varen. Het zijn echter schepen van de  Vlaardingse firma IJzermans uit verschillende periodes. De oudste (en meest links) is een haringbuis (D’onderneming) uit 1802. De meest moderne is een stoomsloep uit 1902 (de VL 193 met de naam Franciscus Antonius). Daarnaast is nog een vishoeker (Vlaardings Leven) uit 1851 afgebeeld en een zeillogger (de VL 2, Vlaardings Bloei) uit 1871. Te zien is ook dat de hoeker, de logger en de stoomsloep met de vleet de haring binnenhalen.
In 1901 heeft de firma een reclameprent uitgebracht met deze afbeelding , uiteraard om te laten zien met welke moderne schepen men inmiddels voer. Het schilderij, geïnspireerd op deze reclameprent, is gemaakt door N. Korpershoek, een kuiper in dienst bij de firma en heeft gehangen in het kantoor van het bedrijf. De wolkenpartij in het schilderij zou gemaakt zijn door Huib Luns. Huib Luns, geboren in 1880, was destijds nog een beginnend kunstschilder. Uiteindelijk werd hij, naast de kunstenaar die hij altijd bleef, in 1931 hoogleraar aan de TH in Delft in de geschiedenis van de teken- en beeldhouwkunst, een onderdeel van de faculteit Bouwkunde. Deze Huib Luns was naast een verwant van de familie IJzermans ook de vader van Joseph Luns, de bekende minister van buitenlandse zaken in de vijftiger/zestiger jaren van de 20e eeuw.
N. Korpershoek was als kuiper in dienst van de firma IJzermans en als schilder een echte autodidact . Dat veel  kuipers ook kunstzinnige kwaliteiten hadden, blijkt wel uit het feit dat een andere kuiper (J. van de Zande), ook in dienst  van de firma IJzermans, in 1892 een houten model heeft gemaakt van de ook op dit schilderij afgebeelde zeillogger ‘Vlaardings Bloei’ (derde van links met de gestreken mast). Dit grote model, nu ook te zien in het museum, is gebruikt op diverse tentoonstellingen onder andere op de wereldtentoonstelling in Chicago in 1893.model VL 2 met op de achtergrond het schilderij van Korpershoek
In Vlaardingen is de naam IJzermans uiteraard ook verbonden met de Villa IJzermans, het bekende pand aan de Schiedamse Weg, dat de woning van de reder is geweest.

Reacties