Direct naar navigatie

Model van de hoeker Dammes Erve

Door: Museum Vlaardingen

In opdracht van de eigenaar van de scheepswerf Dammes Erve aan het Buizengat maakte scheepsbouwmeester Jacobus Korver dit model van de hoeker Dammes Erve in 1857. De naam ‘hoeker’ komt van het type visserij dat werd bedreven met dit schip: de hoekwantvisserij of beugvisserij. Bij dit type visserij wordt een zeer lange lijn met zijlijntjes met haken (of hoeken) gebruikt. De eigenaar van de werf zond dit model in naar de Internationale Visserijtentoonstelling van 1861 in Amsterdam, waar het succesvol werd tentoongesteld.

Model hoeker Dammes Erve

De scheepsbouwmeester Jacobus Korver maakte dit model van de bunhoeker Dammes Erve in 1857 in opdracht van zijn werkgever, de eigenaar van de werf Dammes Erve,  Pieter van Gijn.
Een hoeker is een vissersvaartuig stammend uit de 17e eeuw en tot in de 19e eeuw gebouwd en gebruikt. Het model dat Korver maakte is schaal 1:24 en is 110 cm hoog, 107 cm lang en 25 cm breed. Naast het model van de hoeker zijn er ook de nodige scheepsbenodigdheden bij. Zo is er bijvoorbeeld een aparte bun; de met (afsluitbare) gaten uitgeruste ruimte waarin de gevangen vis, zoals kabeljauw, levend en vers kon worden bewaard.
De eigenaar van de werf zond dit model in op de Internationale Visserijtentoonstelling van 1861 in Amsterdam. Daar werd het model bekroond in  de afdeling Visschersvaartuigen en Modellen met inzendingen uit o.a. Groot-Brittannie en Noorwegen. Het werd bekroond met de zilveren medaille . Men was zeer onder de indruk van de bijzondere nauwkeurigheid waarmee het model was gemaakt.
Dammes Erve was een van de scheepswerven aan het Buizengat aan de Korte Dijk. Aan het Buizengat lagen, vooral in de 18e- en 19e eeuw een aantal scheepswerven. Jan van de Burg startte daar in 1731 een scheepswerf. Vanaf ongeveer 1856 werd de naam Dammes Erve gebruikt voor deze werf, vermoedelijk genoemd naar een van de voorgaande eigenaren Dirk Dammessen. Tot 1968 bleef hier een werf. De naam Dammes Erve leeft nog voort. Aan het begin van de 21e -eeuw is begonnen met de herinrichting van het gebied rond het Buizengat, dus ook aan de Korte Dijk zijde. Op de plaats waar de werf was, is nu een straat die de naam ‘Dammes Erve’ draagt.

Reacties