Direct naar navigatie

Model van bomschuit Dina Cornelia door Job van der Ende

Door: Museum Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Visserij

De Scheveningse scheepsbouwer Job van der Ende maakte dit fraaie model van de SCH 167 Dina uit 1894. Job van der Ende maakte meerdere scheepsmodellen. Helaas heeft hij zijn droom, een diorama van het Scheveningse strand met maar liefst 20 bomschuiten inclusief mannen en paarden, nooit kunnen uitvoeren.

model bomschuit Dina Cornelia en bijbehorend strandtafereel van Job van der Ende         Job van der Ende (1884-1972) was een gepassioneerde scheepsbouwmeester en had als geboren Scheveninger een fascinatie voor de zeevisserij. Vooral de Scheveningse bomschuit had zijn belangstelling. Een groot deel van zijn kennis over bomschuiten had Job van der Ende met de paplepel ingegoten gekregen. Zijn vader Jan had als Scheveningse scheepsbouwer tientallen bomschuiten gebouwd. 
Bomschuiten waren vissersschepen die gebruikt werden door vissers in plaatsen aan de Hollandse kust.  Daar gebruikte men schepen met  een platte bodem die konden ‘landen’ op het strand. Scheveningen kende tot aan 1904 geen eigen haven. Ook in Katwijk ontbrak een zeehaven.  De bomschuiten hadden geen kiel maar een platte  zwaar uitgevoerde bodem. Daardoor was varen door de branding en ook het aanlanden op het strand mogelijk. Voor de winterberging werden de schepen met behulp van paardenspannen hoog op het strand getrokken. Hiervoor gebruikte men houten planken waaroverheen de schuiten met behulp van een houten rol verder werden getrokken. 
Afkalvende duinen en daardoor de noodzakelijke extra zeewering door middel van strekdammen,  maakte het aanlanden op het strand steeds moeilijker. Een zware storm in 1894 en 1897 , waarbij veel bomschuiten beschadigd raakten, maakten reders en vissers nog weer meer bewust de schepen elders onder te brengen. De bomschuiten gingen naar andere havens als Vlaardingen en al snel namen snellere kielschepen zoals de logger het over van de bomschuiten.
Na een werkzaam leven in de scheepsbouw wijdde Job van der Ende zich na zijn pensionering aan de historie en techniek van de zeevisserij.  Hij had een grote droom: het maken van een diorama van het Scheveningse strand met wel 20 bomschuiten, compleet met mannen en paarden. Dat is er nooit van gekomen. Wel maakte hij dit fraaie model van de Dina Cornelia (de SCH 167) uit 1894 met bijbehorend strandtafereel. In 1964 kocht het museum dit model van de maker. Het museum heeft ook nog een ander scheepsmodel van Job van der Ende, de zeillogger SCH 159 en enkele notitieboekjes van modellen, die hij heeft gemaakt..

Reacties