Direct naar navigatie

Maquette van scheepswerf A.de Jong door J.Matser

Door: Museum Vlaardingen

In 1895 kocht de in Vlaardingen geboren Scheveningse reder Albert de Jong een scheepswerf aan de Havenstraat. Tot 1966 bleef dit bedrijf actief in Vlaardingen. Onder andere de VL92 'Balder', het museumschip van Museum Vlaardingen is er gebouwd. De bekende Zaanse maquettenbouwer Jelus Matser maakte in 2006 deze maquette naar de situatie in 1903.

Maquette van scheepswerf A. de Jong door Jelus Matser

In 1895 kocht de in Vlaardingen geboren Scheveningse reder Albert de Jong een scheepswerf aan de Havenstraat op een openbare veiling voor 16600 gulden van de weduwe van Pieter de Zeeuw.  Aanvankelijk werden op deze werf houten schepen gebouwd, al snel kwamen daar ook stalen schepen en motorschepen bij. De werf breidde zich geleidelijk uit. Aangrenzende panden werden opgekocht en naast scheepsbouw ging men zich ook toeleggen op machinebouw. Leuk is te vermelden dat de zeillogger VL92 Balder, nu een museumschip van Museum Vlaardingen op deze werf in 1912 is gebouwd.  Het bedrijf bleef aan de Havenstraat tot 1966 en verhuisde toen naar Schiedam, waar het nog steeds actief is als de A. de Jong groep. Het bedrijf is nu gespecialiseerd in energie- en milieutechnologie. Het terrein aan de Havenstraat  inclusief de opstallen werd gekocht door de gemeente en vervolgens verhuurd aan watersportvereniging De Kulk. In 1993 werden de laatste vervallen bedrijfsgebouwen gesloopt om plaats te maken voor de nieuwbouw.

Museum Vlaardingen gaf in 2006 opdracht aan de Zaanse modellenbouwer Jelus Matser een maquette te maken van een van de vroegere grote scheepswerven in de stad die van A. de Jong.
Jelus Matser, opgeleid aan de Rietveldacademie, was een in archeologische onderwerpen en scheepsbouw gespecialiseerde maquettebouwer. De maquette (schaal 1: 60) toont de situatie in 1903. Je ziet de werf, het gebouw, de werkplaats en ook een stoomketel. Op de voorgrond zie je het water van het Buizengat, op de geschilderde achterwand de huizen aan de Havenstraat. De Vlaardingse  kunstenaar Joop van Dorp schilderde de achtergrond.

 

 

 

 

Reacties