Direct naar navigatie

speldje sportschool Jan van Gorssel

Door: Museum Vlaardingen

Een grappig speldje, dat in het depot van Museum Vlaardingen ligt, is een herinneringsspeldje van de sportschool Jan van Gorssel voorstellende 2 judoka’s in actie. Deze sportschool werd in 1953 geopend en al snel was er ook een succesvolle judoclub bij. Na het begin in de Azaleastraat, vlak bij de Van Hogendorplaan, vestigde de sportschool zich uiteindelijk in nieuwbouw in de Westwijk. Nu is daar nog steeds een sportschool, nu van Tino Hoogendijk. Judo bleef een belangrijke plaats innemen en door de jaren heen zijn er vele judoka’s opgeleid, waarvan een aantal internationaal zeer succesvol waren.

herinneringsspeldje sportschool Jan van Gorssel, 2 judoka's in actieBegin vijftiger jaren werd begonnen met de bouw van het Hogendorpkwartier. Een nieuwe wijk met als centraal punt de Van Hogendorplaan. Grenzend aan deze winkelstraat opende wethouder van Minnen in 1953 de nieuwe sportschool  Jan van Gorsel  aan de Azaleastraat 2. De eigenaar , Jan van Gorsel , was naast sportschoolhouder ook een fanatieke judoka.
Begin 1955 wordt de judoclub Vlaardingen opgericht die ook in de nieuwe sportschool  gaat oefenen. In 1958 verhuist de sportschool naar een nieuwe locatie aan de Kethelweg, voorheen was daar een kleuterschool (de Kleuterhof) gevestigd. De judoclub ging uiteraard mee. Dit speldje herinnert aan die beginjaren en toont 2 judoka’s in actie.
Het bleef goed gaan met de sportschool  en in 1964 werd begonnen met nieuwbouw aan de Van Viandenstraat 10 in de Westwijk. Op 28 september 1964 werd het nieuwe gebouw officieel  geopend. Niet alleen op zakelijk gebied ging het goed, ook met het judo ging het prima. Ook vele goede judoka’s werden opgeleid in de Vlaardingse Westwijk. Zelfs de latere olympisch kampioen Mark Huizinga is zijn loopbaan hier begonnen.
De locatie aan de Kethelweg werd in 1970 gesloten. Van Viandenstraat 10 (door naburige nieuwbouw veranderde het adres in Blois van Treslongstraat 151 ) is nog steeds een florerende sportschool. In de zeventiger jaren was Rob Hein hier een bekende judotrainer en sinds 1984 is dit sport- en fitnesscentrum Tino Hoogendijk. Leuk detail is dat ook deze eigenaar een gerenommeerde judoka is.

 

Reacties