Direct naar navigatie

Museum Vlaardingen

Aantal resultaten: 1 - 10 van de 41

 
 1. Het Buizengat in Vlaardingen, 1959, L.Droppert

  Het Buizengat in Vlaardingen, 1959, L.Droppert

  Een blik op het Buizengat anno 1959 door de ogen van L. Droppert. Dit olieverfschilderij van de bekende Vlaardingse kunstenaar Leen Droppert hangt aan de schilderijenwand in Museum Vlaardingen. Te zien zijn een havenkraan en een elevator. Rechts op de scheepshelling, van vermoedelijk A. de Jong, een schip. Voor de werf ligt een binnenvaartuig in het water.

   
 2. Posters haringverkoop, 1946-1960

  Posters haringverkoop, 1946-1960

  Na de Tweede Wereldoorlog begon ook reclame een steeds grotere rol te spelen bij de verkoop van haring. Op initiatief van het Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad kregen reclamebureaus opdracht promotiecampagnes te ontwerpen voor haring. Bekende illustratoren maakten vaak de tekeningen en pakkende slogans werden bedacht.

   
 3. Maquette plan Babberspolder

  Maquette plan Babberspolder

  Bij de naoorlogse wederopbouw had ook Vlaardingen een gemeentebestuur dat de vooruitgang drastisch ter hand nam. De bekende Rotterdamse stedenbouwkundige Van Tijen werd ingehuurd en hij maakte dit plan voor het oostelijk deel van de Babberspolder te zien op deze maquette. Naast dit project ontwierp Van Tijens’ bureau ook de plannen voor het Liesveld, de Westwijk en ook de structuur van Holy.

   
 4. Begrafenispenning Abraham Pietersz Hogenhoeck, 1677

  Begrafenispenning Abraham Pietersz Hogenhoeck, 1677

  Van vooraanstaande (vooral protestantse) burgers werd in de 16e tot 18e eeuw een begrafenispenning geslagen. Zo ook voor de in 1677 overleden Abraham Pietersz Hogenhoeck. Hij was bijna 40 jaar burgemeester van Vlaardingen (1639 tot zijn overlijden in1677) en had zijn geld onder andere verdiend als reder.

   
 5. Begrafenispenning P.C. van Leyden

  Begrafenispenning P.C. van Leyden

  Pieter Cornelis van Leyden was bij zijn overlijden in 1788 heer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht. Zoals gebruikelijk werd bij het overlijden van een vooraanstaand figuur een zilveren begrafenispenning geslagen. Bekender is hij wellicht geworden als fervent kunstverzamelaar. Zijn prentencollectie werd later geschonken aan de Nederlandse staat en vormt nu de basis van het prentenkabinet in het Rijksmuseum in Amsterdam.

   
 6. De haringsjees

  De haringsjees

  Op een prominente plaats in Museum Vlaardingen staat de originele haringsjees uit het begin van de negentiende eeuw. Met deze door paarden getrokken haringsjees werd de zogenaamde ‘presentharing’ naar de koning gebracht. De presentharing, later ook wel ‘Koninginneharing’ genaamd, was de beste kwaliteit nieuwe haring van het seizoen. Speciale keurmeesters selecteerden deze haring.

   
 7. Plafondschildering in koepelkamer Museum Vlaardingen

  Plafondschildering in koepelkamer Museum Vlaardingen

  Eén van de fraaiste kamers in Museum Vlaardingen is de Koepelkamer. Deze kamer was destijds, toen Abraham van der Linden er woonde, één van de mooiste ontvangstkamers in Vlaardingen. Heel bijzonder in die kamer is de plafondschildering voorstellende 'Godin die de daden van de helden uitbazuint' gemaakt door de bekende decoratie- en portretschilder Gerard Sanders.

   
 8. Gevelbord scheepswerf 's Lands Welvaren

  Gevelbord scheepswerf 's Lands Welvaren

  Aan de gevel van het gebouw van scheepswerf ’s Lands Welvaren aan de Havenstraat in Vlaardingen hing tientallen jaren dit fraaie vijfhoekige houten gevelbord. ’s Lands Welvaren was één van de oudste scheepswerven in Vlaardingen en gaat terug tot 1638. Het bord met daarop een kunstig in reliëf gemaakte opgetuigde varende driemaster hing er vanaf 1856 aan de gevel.

   
 9. Voorbereiding voor de verkoop van de nieuwe haring door Adriaan de Lelie en Willem van Veen

  Voorbereiding voor de verkoop van de nieuwe haring door Adriaan de Lelie en Willem van Veen

  Een heel fraai schilderij in Museum Vlaardingen is Voorbereidingen voor de verkoop van de Nieuwe Haring uit 1815. Het is gemaakt door Adriaan de Lelie en Willem van Leen. Het schilderij laat een haringhandelaar zien met de nieuwe haring en een dienstmeid die van takken een haringkroon aan het maken.

   
 10. Rein Draijer, Gezicht op de Grote Kerk in Vlaardingen

  Rein Draijer, Gezicht op de Grote Kerk in Vlaardingen

  Het schilderij Gezicht op de Grote Kerk van de Haagse schilder Rein Draijer was zijn inzending voor de grote kunsttentoonstelling genaamd Paletmanifestatie 1954, die dat jaar in Vlaardingen werd georganiseerd. Het kleurrijke doek laat de toren van de Grote Kerk zien boven de huizen. Ook is het torentje van het stadhuis te zien.