Direct naar navigatie

Torentje voormalige raadhuis terug

Door: Monumentenzorg Vlaardingen, Thema's: Gezag en politiek

De torenspits van het voormalige raadhuis van Vlaardinger-Ambacht is op dinsdag 13 mei 2014 teruggeplaatst op het torentje.

Met behulp van een hoogwerker werd het voorzichtig op de oude plek bevestigd. Het torentje was op 31 oktober 2013 voor een restauratie van het voormalige raadhuisje getakeld, met name omdat de kozijnstijlen in slechte staat verkeerden. Het terugplaatsen van het torentje rondde een periode van onderhoudswerkzaamheden af, want ook het leien dak van het gebouw werd geheel vernieuwd.

Het karakteristieke gemeentelijke monument uit 1905 - waar het Stadsarchief Vlaardingen sinds 1948 in gehuisvest is - was door de restauratie ruim zes maanden spitsloos. Het ontbreken van het torentje maakte de dag ook wat stiller, want de klok in het torentje slaat elk halfuur. De buurtbewoners van Vlaardinger-Ambacht kunnen inmiddels weer luisteren naar het vertrouwde en vriendelijke geluid van de klokslag.

Het torentje is in de ochtend van 13 mei teruggeplaatst. De stadsarchivaris wilde dit moment een feestelijk tintje meegeven en heeft burgemeester Bas Eenhoorn uitgenodigd om ‘s middags rond half twee de windwijzer op het torentje terug te plaatsen. Op het geluid van de eerste klokslagen vlogen 200 ballonnen de lucht in. Buurtbewoners, maar ook andere belangstellenden waren getuige van dit feestelijke moment.

Reacties