Direct naar navigatie

Schuite-krant

Door: stadsarchief Vlaardingen, Periode: 1600 - 1799, Thema's: Verkeer en vervoer, Dagelijks leven, Handel en industrie

De geschiedenis over de aanleg van de trekvaartroute van Delft naar Vlaardingen en Maassluis is reeds door de heer Moerman uitgezocht. Ter aanvulling op dit rapport heeft mevrouw Van den Bulk onderzocht hoe de trekvaartverbinding in Vlaardingen functioneerde. Waar vertrokken de trekschuiten? Welke bedrijven en personen maakten gebruik van de trekvaartverbinding? En wanneer hield deze verbinding eigenlijk op? Een samenvatting van het rapport leest u in de Schuite-krant.

De snelste manier om in de Gouden Eeuw van Vlaardingen naar de markt in Delft te gaan was per trekschuit. Mannen en vrouwen, jong en oud, rijk en arm zaten door elkaar heen. De rijkere passagiers konden zich een tocht in de roef veroorloven en degene die wat minder te besteden hadden zaten in het ruim. Er ging van alles mee op zo' n tocht: manden met pijpen, haring, varkens en meubels. Tegen betaling zorgde de schipper er zelfs voor dat de goederen thuis bezorgd werden. Boeren die langs de vaart woonde, konden hun producten aan de vaart neerzetten, waar zij werden opgehaald door de schipper. Later werden de melkbussen met aparte melkschuiten opgehaald en naar de melkfabrieken in de omgeving gebracht. In de Schuite-krant leest u meer over de geschiedenis van de trekvaartverbinding en de verbinding van de stad met het achterland. 

 

Video's

Trekvaarten in Zuid-Holland. De intercity van de Gouden Eeuw.

In dit informatieve filmpje over de trekvaart varen we mee op een trekschuit in de 17e eeuw tussen Haarlem, Leiden, Den Haag en de steden aan de Maas, waaronder Vlaardingen.

 

Reacties