Direct naar navigatie

Programma Open Monumentendag vrijdagavond

Door: Monumentenzorg Vlaardingen, Periode: 1600 - 1699, Thema's: Verkeer en vervoer, Cultuur en vermaak, Dagelijks leven

Nieuw dit jaar is een voorprogramma Open Monumentendag op de vrijdagavond! Op 9 september 2016 trapt de Open Monumentendag af met een bijzondere avond die in het teken zal staan van het icoon van de trekvaart. Vanaf 19.00 uur vindt er in het centrum van Vlaardingen, ter hoogte van de Gedempte Biersloot en het Veerplein een kleine happening/straattheater plaats. U ben van harte uitgenodigd om te komen kijken.

Aansluitend kunt u in de bibliotheek terecht voor twee lezingen over twee iconen uit de Gouden Eeuw: de trekschuit en de Nachtwacht.

 

Trekschuit in Vlaardingen

 

De Republiek der Nederlanden had in de zeventiende eeuw een uitstekend openbaar vervoersnetwerk, dat bestond uit vervoer over water. Onze eigen trekvaart-met-jaagpad tussen Vlaardingen en Maassluis/Delft is er nog een herinnering aan. Het versnelde de reisduur en er was een regelmatige dienst met vaste aankomst- en vertrektijden, zodat de handelaar/reiziger zijn tripje kon plannen. Buitenlanders keken er met stomverbaasde ogen naar – die Hollanders toch weer.

 

Cultuurhistoricus Lisanne van den Bulk, voormalig beleidsmedewerker monumenten bij de Gemeente Vlaardingen, vertelt u over de trekvaartverbinding vanuit Vlaardingen. Cultuurhistoricus Willy Atema, Kunsthistorisch bureau Kunst en Kunde te Vlaardingen, onderzoekt of ook de elite zich in de trekschuit waagde. Zaten ook zij in het roefje, tussen de smokende pijpen? Trok Rembrandt eropuit met de dienstregeling van deze schuiten in zijn hoofd? Ontmoette hij wellicht Marten en Oopjen in de boot tussen de weilanden …? En Willem van Ruytenburch, hoofdpersoon op Rembrandt’s Nachtwacht en Heer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht in die tijd, hoe verplaatste hij zich, als geboren en getogen Amsterdammer, naar Vlaardingen? 

 

U bent van harte welkom om te luisteren naar de antwoorden op deze interessante vragen. De lezingen zijn gratis toegankelijk.

 

 

Tijd start lezingen: 20.00 uur.

Adres: Waalstraat 100.

 

Wilt u al meer weten over de trekvaart? Tot en met 2 oktober kunt u in Streekmuseum Jan Anderson de kleine expositie: "Met de trekschuit naar Delft en dan verder" bezoeken. http://www.jananderson.nl/exposities


Reacties