Direct naar navigatie

Open Monumentendag 2015 in Vlaardingen

Door: Monumentenzorg Vlaardingen

Op zaterdag 12 september 2015 vierde Vlaardingen Open Monumentendag. 'Kunst & Ambacht' vormt dit jaar het inspirerende thema. En daar weten de Vlaardingers raad mee! In het centrum, de Zuidbuurt, de Holiƫrhoeksepolder, Ambacht en de Oostwijk zijn er activiteiten...

Open Monumentendag Vlaardingen, 12 september 2015, 12 - 16 uur

Het centrum

De aftrap voor Open Monumentendag in het centrum wordt om 12 uur gegeven bij Museum Vlaardingen. Na de officiële opening is dit het vertrekpunt voor een wandelroute en een speurtocht door het historische stadscentrum. Maar bezoek voor uw vertrek eerst het museum voor slechts 1 euro.

Flyer Open Monumentendag 2015 - centrum

Bij de touwbaan belooft het gezellig druk te worden. Oude ambachten komen er tot leven, er is een curiosamarkt en op de vrijwilligersmarkt ontdekt u wat verschillende verenigingen te bieden hebben. Kinderactiviteiten, kinderkunst, archeologisch mozaïeken, grappige hobbelfietsen en vrolijke muziek brengen leven in de brouwerij.

Op de restauratiebeurs in de Grote Kerk leert u alles over het opknappen van historische panden. Of kom er te weten wat oude spulletjes waard zijn bij de taxatie 'Kunst & Kitsch'. Bezoek meteen ook de boekbinder en voor de sportievelingen: beklim de toren voor een prachtig zicht op de stad. 

In de Landstraat openen ateliers van kunstenaars hun deuren en in de Expokelder van het Waaigat aan de Markt vertellen acht kunstenaars over hun tentoongestelde werk. Kunst vindt u ook in KADE40 en in een pop-up galerie in het voormalige pand van Warmelo & Van der Drift aan de Westhavenkade.

Voor de fijnproevers is de Westhavenplaats een ideale stop. Daar vindt u verschillende culinaire ambachten.

225 jaar Molen Aeolus

225 jaar Molen AeolusMolen Aeolus is één van de iconische gebouwen van onze stad. Een echte blikvanger en op 12 september zal dit monument nog mooier zijn. Die dag viert de molen namelijk haar 225'ste verjaardag en dan wapperen de vlaggetjes. Tussen 12-16 uur verwelkomen molenaar Peter en enkele vrijwilligers de bezoekers. Laat je tussen 13-15 uur verrassen door een spetterend optreden van The Amazing Stroopwafels.

Meer info over de activiteiten in en rond de molen? https://www.facebook.com/events/1630065457251795/

125 jaar Arnold Hoogvlietstraat

Zaterdag 12 september is de slotdag van de straatexpositie '125-jaar Arnold Hoogvlietstraat'. Zestig bewoners veranderden hun venster in een vitrine. Historische foto's tonen er het reilen en zeilen van de straat en zijn bewoners door de eeuwen heen. Deze jarige straat met zijn prachtige panden en mooie expositie is dus zeker een bezoekje waard op Open Monumentendag.

Zuidbuurt, Holiërhoeksepolder en Ambacht

In plaats van te wandelen, kunt u Open Monumentendag ook beleven op de fiets. Ga bijvoorbeeld langs bij boerderij de Zonnehoeve in de Holiërhoekse polder. De bewoners van de Zuidbuurt organiseren op 12 en 13 september een heus Open-Monumentenweekend vol kunst en ambachten.

'Wat doet je vader? 100 ambachten uit Vlaardingen van weleer'.Laat u ook onderdompelen in het verleden en bezoek Streekmuseum Jan Anderson in Ambacht. Dit museum zet de werkplaatsen van de ambachtslieden uit lang vervlogen tijden in de schijnwerpers.

Het volledige programma voor de Vlaardingse Open Monumentendag downloadt u hier.

Reacties