Direct naar navigatie

Fotowedstrijd Open Monumentendag Vlaardingen groot succes

Door: Monumentenzorg Vlaardingen, Periode: 8000 v. Chr. - heden

Voor wie van geschiedenis, architectuur, fotograferen en Vlaardingen houdt, werd een fotowedstrijd uitgeschreven in het kader van de Open Monumentendag 2016. Het thema van Open Monumentendag op zaterdag 10 september 2016 was ‘Iconen en symbolen’ en die zijn volop te vinden in onze stad met de rijke geschiedenis. De fotowedstrijd was een groot succes en het comité heeft wel 78 inzendingen ontvangen! John Lamens maakte de winnende foto. Hij wist de watertoren op een unieke manier te fotograferen.

Symbolen en iconen zijn beelden en tekens met betekenis. In monumenten zie je ze vaak zowel binnen als buiten: denk aan ornamenten, reliëfs en schilderingen. Monumenten staan sowieso symbool voor onze cultuur, want ze zijn nauw verbonden met onze identiteit. Monumenten zelf kunnen ook iconische waarde hebben in het landschap of de stad, zoals kerktorens, molens, stadhuizen en kastelen.

De organisatie van Open Monumentendag was benieuwd welke symbolen en iconen Vlaardingers het meest fotogeniek, in het oog springend of op een andere manier bijzonder vonden. Voor de een springt de haring er bijvoorbeeld uit als het symbool voor Vlaardingen, voor de ander was dit wellicht Wilhem van Ruytenburch of misschien de stoere ertskranen in de Vulcaanhaven. En zo had iedereen een eigen beeld voor ogen.

Delta Hotel

Reageren

Mee doen kon tot 14 augustus 2016 met maximaal drie digitale foto’s van een Vlaardings icoon of symbool. De reacties konden gemaild worden naar stichtingerfgoedvlaardingen@gmail.com.  De organisatie heeft ervoor gezorgd dat de jury vooraf niet van de naam van de inzenders op de hoogte was.

Winnaar

Het comité heeft naar aanleiding van de fotowedstrijd wel 78 inzendingen ontvangen! Aan de jury, bestaande uit wethouder Hans Versluijs, stadsarchivaris Harm Jan Luth en fotograaf Arno Bauman, de moeilijke taak de inzendingen te beoordelen en zes foto's te nomineren die naar het oordeel van de jury het meest treffend het thema verbeelden. Vanwege het grote aantal inzendingen en de hoge kwaliteit van de inzendingen, heeft de jury besloten zelfs 7 foto's te nomineren! De genomineerden hebben hierover persoonlijk bericht ontvangen. 

Tijdens de opening van de Open Monumentendag in Grand-café Berlijn werd de winnaar bekend gemaakt. John Lamens maakte de winnende foto en ontving als prijs 100 euro.

Alle inzendingen van de fotowedstrijd waren tijdens de Open Monumentendag in de Grote Kerk te zien. Heeft u het gemist? Geen nood, als u hier klikt, kunt u alle inzendingen nog eens terugkijken. 

Spelregels

De foto’s moesten worden aangeleverd in jpeg-formaat en minimaal 1 MB en maximaal 3 MB groot zijn. Deelnemers mochten maximaal drie foto’s inzenden, die het thema 'Vlaardings icoon of symbool' verbeeldden. Het bewerken van foto’s  was toegestaan. Door deelname aan de fotowedstrijd verleende de deelnemer aan de organisatie van de Open Monumentendag Vlaardingen het gebruiksrecht van het beeld voor alle communicatiemiddelen in kader van de Open Monumentendag (zoals: website gemeente, Facebook, nieuwsbrieven, persberichten, affiches , programma's en flyers). De naam van de fotograaf wordt, waar mogelijk, bij plaatsing vermeld. De deelnemer vrijwaart de organisatie voor de Open Monumentendag Vlaardingen voor claims van derden die pretenderen auteursrechthebbende te zijn en voor claims van geportretteerden. Over de uitslag kan niet worden gecorrespondeerd.

Bedankt voor alle inzendingen!

Icoon Gerard Callenburgh

 

 

Reacties