Direct naar navigatie

Trekvaartroute van Vlaardingen naar Delft

Door: Monumentenzorg Vlaardingen, Periode: 1600 - 1899, Thema's: Handel en industrie, Visserij, Verkeer en vervoer

Sinds 27 oktober 2015 maken de Delflandse trekvaarten onderdeel uit van de 'Erfgoedlijn Trekvaarten' van de Provincie Zuid-Holland. Jacques Moerman en Henk Groenendaal hebben hieraan voorafgaand uitgebreid cultuurhistorisch onderzoek verricht naar de trekvaartroute tussen Delft en Maassluis/Vlaardingen.

Cultuurhistorische Inventarisatie trekvaartroute van Jacques Moerman. 

In de zestiende eeuw werd de verse vis met zeilbootjes van Maassluis naar Delft gebracht voor de markt. Wanneer er geen wind stond, liepen de handelaars inkomsten mis. Het vervoer over de wegen was in de winter ook geen optie, omdat de wegen dan onbegaanbaar waren.  Er was dus behoefte aan een betrouwbaar vervoersmiddel, dat niet seizoensgebonden was.

De trekschuitdiensten boden hier meer zekerheid in. Een trekschuit werd namelijk getrokken door paarden en daardoor was men niet meer afhankelijk van de wind. In 1645 kwam de trekschuitverbinding tussen Maassluis en Delft tot stand. Pas in 1654 werd de verbinding doorgetrokken naar Vlaardingen.

De trekschuitverbinding was de 'snelweg' van de Gouden Eeuw. Op vaste tijden vertrokken trekschuiten vanaf de Waal over de Biersloot naar de Vlaardingse Vaart in de richting van Delft. De trekschuit vervoerde van alles: tonnen haring, varkens, aardewerk en zelfs meubels konden op de plaats van bestemming afgeleverd worden.  De trekschuiten hebben nog tot in de twintigste eeuw tussen Vlaardingen en Delft gevaren.

In de cultuurhistorische inventarisatie van Jacques Moerman en Henk Groenendaal leest u meer over deze innovatie!

Reacties