Direct naar navigatie

De Wilhelminabrug

Door: Stadsarchief Vlaardingen, Periode: 1800 - 1949, Thema's: Visserij, Handel en industrie

Wist u dat er ooit een brug heeft gelegen over de Koningin Wilhelminahaven? En dat die brug een tot de verbeelding sprekende bijnaam had...?

Foto P.D. de Vries
   
Op de 'Poffertjesbrug' kon je, in tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, geen poffertjes kopen. De brug heeft zijn bijnaam te danken aan de koppen van de klinknagels, die zo groot als poffertjes waren. De echte naam was Wilhelminabrug. Nooit van gehoord? Dat is niet zo gek hoor, deze brug is dan ook al lang verleden tijd. Hij werd omstreeks 1898 aangelegd nadat het eerste deel van de Koningin Wilhelminahaven gegraven was. Op deze uitsnede van een plattegrond uit 1917 (bij de rode pijl) kun je goed zien hoe de Wilhelminabrug beide delen van de Oosthavenkade met elkaar verbond. Plattegrond uit 1917 (KVL0173)In 1935 dempte men de doorgang en werd de brug overbodig. Het zo ontstane plein heeft pas in 1951 de naam Grote Visserijplein gekregen.

Kippenbrug en Julianabrug
Links, parallel aan de spoorbrug lag, zoals te zien is op de kaart, het zogenaamde 'Kippenbruggetje'. Dit is in 1922 vervangen door de Julianabrug. Deze is tegelijk aangelegd met de tweede keersluis. De Julianabrug én het Kippenbruggetje verbonden de Van Leyden Gaelstraat met de Parallelweg.
Links op de voorgrond de Kippenbrug        
 

 

Reacties