Direct naar navigatie

Memoires Bert Steenhoek: 'Uitgespeeld - Kind in Bezettingstijd'

Door: Stadsarchief Vlaardingen, Periode: 1900 - 1949, Thema's: Dagelijks leven, Oorlog

Een tijdje geleden ontving de redactie een intrigerende e-mail van de dochter van Bert Steenhoek, Len. Ze vertelde ons hierin, dat haar vader zijn herinneringen aan de oorlogsjaren had opgeschreven. Bert was een ventje van zes jaar toen de oorlog uitbrak...

Oorlogsherinneringen van een kind dus, bedoeld om door te geven aan het nageslacht, met als belangrijkste doelgroep de jeugd. Illustraties bij de verhalen hadden Bert en zijn dochter al, ze waren nog op zoek naar foto’s en achtergrondinformatie. Daarvoor was het Stadsarchief de aangewezen plek….. 

Bert Steenhoek had eigenlijk nooit veel met zijn eigen kinderen over zijn turbulente jeugdjaren gesproken. Dat veranderde toen zijn kleinkinderen opgroeiden. Via hen kwamen er allerlei anekdotes over zijn kindertijd in de Tweede Wereldoorlog aan het licht. Mooie, geestige, maar ook angstige herinneringen kwamen stukje bij beetje weer tot leven. De verhalen ontroerden de familie. Len vroeg haar vader deze memoires eens op papier te zetten. Schrijven deed Bert al veel langer, onder andere voor het clubblad van een Vlaardingse Watersportvereniging. Dát was dus geen enkel probleem.
De bedoeling was de verhalen te bundelen en uit te geven in boekvorm. Vooral bedoeld voor de jongeren van nu. Hoe is het als kind om in oorlogstijd op te groeien? Je niet veilig te voelen en honger te hebben?

Bezoek aan het Stadsarchief
Na wat e-mailcontact over en weer was een afspraak snel gemaakt.
Toen Bert, vergezeld van zijn dochter op bezoek in het Stadsarchief kwam, werd hij overrompeld door de grote hoeveelheid beeldmateriaal die beschikbaar was. Bert en Len begonnen met de fotocollectie, om precies te zijn met foto’s van de straat waarin hij opgroeide, de Van der Driftstraat. Ze eindigden bij de verzameling foto’s uit de Tweede Wereldoorlog. Daarna was het de beurt aan de kaarten- en plattegrondencollectie. Na een flink aantal uren in de Topografisch-historische Atlas te hebben doorgebracht, was het tijd om een bezoekje te brengen aan de studiezaal, waar een collega diverse bronnen en publicaties over WOII voor hen bij elkaar had gezocht.
Voorzien van deze toegevoegde informatie en het door hen geselecteerde beeldmateriaal, vertrokken vader en dochter. Vastberaden om dit bijzondere en waardevolle verhalenproject tot een goed einde te brengen.

‘Uitgespeeld – Kind in Bezettingstijd’
De Stichting Geuzenpenning bood hen de gelegenheid het boek met de fraaie titel ‘Uitgespeeld – Kind in Bezettingstijd’, vóór en na de uitreiking van de Geuzenpenning op maandag 14 maart in de Grote Kerk, bij het aanwezige publiek te introduceren.

Bert had tot dat moment nog maar een paar maanden om het boek drukklaar te krijgen. Met behulp van zijn dochter Len en zijn zoon Ronald is dat gelukt. In zesendertig verhalen is Berts persoonlijke relaas nu voor altijd vastgelegd.  Het boek is een reis door de oorlog geworden, gezien door de ogen van een kind. Met naast een heleboel fijne, mooie en spannende herinneringen ook een aantal dramatische en nare, zoals het doodschieten van overbuurman groenteboer Lensveld uit de Van der Driftstraat, de ontsnapping aan executie van zijn tante en oom, de ijzige kou en de honger.

Bert (links) en zijn broertje Aad poserend voor de schoolfotograaf (1942/1943). Foto privébezit Bert Steenhoek.

Nieuwsgierig geworden? Hier als voorproefje het verhaal 'Mijn schooltijd'.

‘Uitgespeeld – Kind in Bezettingstijd’ is vanaf 21 maart voor 22,75 te verkrijgen bij Boekhandel Plantage op het Veerplein, Musem Vlaardingen en in Molenwinkel Aeolus aan de Kortedijk. Het kan ook direct besteld worden via uitgespeeld4045@gmail.com  na ontvangst van 23,50 (2 exemplaren 42,--) op NL51INGB0702615595 t.n.v. R. Steenhoek, Haarlem, o.v.v. 'Uitgespeeld'.  Het boek wordt circa twee weken later thuis bezorgd.

Naast onderstaande reacties ontvingen we onlangs via de familie Steenhoek een recensie van Kees van Rixoort, die hij voor de website van Woningbouwvereniging Samenwerking in de reeks 'Een bewoner vertelt', geschreven heeft.
 

Reacties