Direct naar navigatie

Egodocument van Leo

Door: admin

M'n Vlaardingse roots...door Leo

Waarom ik m'n levenlang al een soort zwak voor Vlaardingen, en alles wat "des stadse" is, heb, weet ik niet. Weliswaar ben ik er geboren en getogen, wonen en woonden m'n [voor-]ouders er al generaties lang, maar dat zegt op zich niet zoveel.
Ik ben een jaar na de oorlog geboren aan de Binnensingel t.h.v. de "Tunnel" en al heel vroeg zag ik op die tunnel al een afspiegeling van de activiteiten die zich op de "Nieuwe Haven" afspeelden. Hoewel niemand uit m'n familie [meer] verbonden was met de visserij, begon ik dan ook al vroeg met loggertjes tekenen en later met bouwen.
Zelf visser worden of gaan varen is er nooit van gekomen, maar ik hield m'n levenlang wel die visserij- en maritieme belangstelling. Ben zelfs nog leraar aan de zeevaartschool in Rotterdam geweest.
 
Toen ik mede door het Stadsarchief de stambomen van m'n grootouders in handen kreeg, was de belangstelling voor m'n Vlaardingse roots meer dan ooit gewekt en verdiepte ik me er verder in. Het bleek dat drie van m'n grootouders min of meer bekende Vlaardingse achternamen droegen.
Vader van vaderskant: "Rijke". Deze naam is niet zo'n bekend, maar het bleek dat m'n voorouders "Rijke" zich al begin 1700 in Vlaardingen vestigden om alhier de haringvisserij uit te oefenen.
De meer bekende namen "Moerman" van vader-moederskant, en "Eijgenraam" van moeder-moederskant waren veel bekender, maar die vestigden zich pas begin 1800 in Vlaardingen en de naam "Herweijer" van moeder-vaderskant kwam hier pas eind 1800 in beeld.
 
M'n ouders waren typische "L&V-ers". Ze hadden elkaar, zoals zoveel Hervormde Vlaardingers, op "Liefde en Vrede" leren kennen. Vader was jarenlang letterlijk het boegbeeld [tamboer-maitre] van "De Pijpers" en tevens beeldend kunstenaar.
Ik groeide op in een warm Hervormd gezin, bezocht de "Prinses Margrietkleuterschool" in de Korte-/ hoek Koningstraat, de Chr. lagere "Van der Schaarschool" in de Wilhelminastraat en, nadat we verhuisd waren naar een nieuwbouwflat in "Spoorwijk" achter de van Hogendorplaan, de "Nicolaas Beetsschool" aan de Rotterdamseweg gevolgd door de "Groen van Prinsterer Mulo" aan de Parkweg. Natuurlijk hoorde bij dit alles zondagschool- en later kerkbezoek en in de voetsporen van m'n ouders: De jeugdclubs van "Obadja/ CJV" - "Liefde en Vrede", "De Jonge Pijpers" en later "De Pijpers".
 
Na m'n trouwen trok ik Vlaardingen uit, heb sindsdien jaren in Spijkenisse gewoond en woon nu in Hoogvliet, slechts 40 fietsminuten van de stad. Toch bleef de band.
Ik bleef heel land "De Pijpers" trouw en m'n ouders en familie woonden er immers nog. Ook door m'n werk had ik een band met de stad: Ik werkte 30 jaar aan de "Rijnmond-MTS" in Schiedam, een samenwerkingsschool van de drie Maassteden.
Zo kreeg ik heel wat Vlaardingse nazaten in de klas, kwam ik ouders tegen die ik vroeger op de "CJV", "De Pijpers", of anderszins ontmoet had en maakte gedurende 20 jaar met het veer Vlaardingen - Pernis de oversteek om al fietsend dwars door Vlaardingen naar en van m'n werk in Schiedam te komen. In 2005 ging ik met de VUT en werd vrijwilliger op de zeillogger "Balder" die ik voor het eerst op de "Furiade" in Maassluis gezien had en waar ik direct verliefd op geworden was.
 
Inmiddels herinnert weinig me nog aan de omgeving van m'n jeugd. De ouderlijke huizen aan de Binnensingel en de v/d Spiegelstraat bestaan niet meer en de Primulastraat valt binnen afzienbare tijd onder de slopershamer. Zo ook de scholen die ik bezocht, m.u.v. de "Nic .Beetssschool", nu "Avonturijn", maar ook die staat op de nominatie om te verdwijnen. M'n hoogbejaarde moeder en een zus wonen nog in Vlaardingen maar m'n broer en andere zus in resp. Spijkenisse en Rotterdam.
 
Toch kom ik nog minstens twee keer per week in Vlaardingen, haal elke week trouw een "Groot Vlaardingen", luister geregeld naar "Omroep Vlaardingen", kortom ben nog steeds op de hoogte van al het Vlaardingse wel-en-wee.
 
Eigenlijk ben ik in feite gewoon nooit weggeweest......
Het kan dus verkeren...... 

                                                                                                           Leo Rijke
                                                                                                           Hoogvliet

Reacties