Direct naar navigatie

Egodocument van Jacob van Leeuwen: Dagje uit

Door: Stadsarchief Vlaardingen, Periode: 1900 - 1949, Thema's: Dagelijks leven

In de tijd dat men de vrije dagen nog op één hand kon tellen, was je al dolblij als je met het hele gezin er eens tussenuit kon. Dat was ook het geval bij de kleine Jacob van Leeuwen toen hij vol verwachting in de EVAG-bus stapte. Hier zijn herinnering aan een dagje uit in de jaren '30....

Een reis van Vlaardingen naar Rotterdam

'Algemeen bekend is het dat een werknemer vroeger bijna geen vakantiedagen had.
Maar áls je dan een keer een vrije dag had, was dat een klein feestje. Vaag kan ik me herinneren dat we een keer naar Plaswijk, Rotterdam-Hillegersberg gingen.
En dat was nog niet zo simpel.
Op de Hoflaan, links van de brug, stonden de bussen van de EVAG (de Eerste Vlaardingsche Auto Garage) geparkeerd. Daar begon de reis. We reden dan naar Schiedam, naar de Koemarkt, waar het eindpunt was van de Rotterdamse trams. Daar ging je verder met de tram.  Vervolgens moest je ergens in Rotterdam overstappen op een andere lijn om in Hillegersberg te kunnen komen. Wát een belevenis!

Plaswijk

Het doel van de reis was Plaswijk, een grote speeltuin die nog steeds bestaat. Zoiets was er in die tijd in Vlaardingen niet...... In Plaswijk had je allerlei speeltoestellen, een glijbaan, een wip, kortom, noem maar op. Dus wij, als jongens, hadden daar veel plezier. Soms kregen we zelfs een glaasje ranja. Je begrijpt, de dag vloog om. In de namiddag gingen we dan op huis aan. Op de terugtocht stapten we voor de tweede keer de verschillende trams en de EVAG-bus in. Je keek dan weer je ogen uit in die grote stad, want daar kwam je anders nooit!
Ik heb nog een foto gevonden van ons gezin in Plaswijk, die wij als herinnering aan ons bezoek op 25 Augustus 1931 kochten.
Mijn vader zit achter het stuur van de auto, mijn broers, mijn moeder en ik achterin.......... Nee maar: de Van Leeuwens in een auto!!!

Even voor de duidelijkheid:  het is geen auto maar slechts de afbeelding ervan op hout gezet, met erachter bankjes.......... Maar plezier hádden we!'

Jacob van Leeuwen.

 

Reacties