Direct naar navigatie

Historische figuren

Aantal resultaten: 8

 
 1. Gemeentesecretarissen in Vlaardingen

  Gemeentesecretarissen in Vlaardingen

  Het college van B&W bestaat uit een burgemeester, wethouders en een gemeentesecretaris. De gemeentesecretaris is de eerste adviseur van het college en is aanwezig bij alle raadsvergaderingen. Wie bekleedden deze functie in het verleden en wie is de huidige gemeentesecretaris?

   
 2. Pieter K. Roest - nieuwe 'bekende Vlaardinger'

  Pieter K. Roest - nieuwe 'bekende Vlaardinger'

  Met enige regelmaat verschijnen er nieuwe namen op de lijst van bekende Vlaardingers. Meestal zijn dat mannen en vrouwen die hun sporen hebben verdiend in de tv-wereld of in de sport, de zogenaamde BN-ers. De naam van Pieter Kornelis Roest (1898-1968) kunnen we daar nu aan toevoegen. Tot voor kort voor ons een volslagen onbekende, in 2015 uit de vergetelheid gehaald door een bezoeker van onze studiezaal uit….nota bene Japan.

   
 3. Govert Maan - boerenzoon wordt zendeling

  Govert Maan - boerenzoon wordt zendeling

  ‘Wat een mens zaait, zal hij ook oogsten’. Deze bijbeltekst geeft ongetwijfeld de instelling weer waarmee de zesentwintigjarige Vlaardinger Govert Maan op 17 augustus 1895 op Zuid-Celebes het avontuur instapt. Eindelijk, na een lange periode van voorbereiding is het zover. Hij mag het protestantse geloof gaan verkondigen onder de inboorlingen van Bonthain….

   
 4. Een ‘oranje’ drieling in Vlaardingen

  Een ‘oranje’ drieling in Vlaardingen

  In een tijd dat er nog geen IVF-behandeling bestond, waren drielingen uiteraard nogal zeldzaam. In Vlaardingen zijn er in de 17e en 19e eeuw inmiddels vijf getraceerd: in 1682 (Lammers), 1819 (Brobbel), 1825 (Van Bree), 1861 (Van Dijk) en 1876 (Van Teijlingen). Die laatste is ook in een ander opzicht bijzonder en dat is de reden om daar op deze plaats wat meer aandacht aan te geven.

   
 5. Jaap van IJperen, de Vlaardingse ‘arbeidersdichter’

  Jaap van IJperen, de Vlaardingse ‘arbeidersdichter’

  Vorig jaar kwam de redactie van geschiedenisvanvlaardingen.nl door een lezerscommentaar op een foto van het Hof van Heden, in contact met Dirk Tempelaar. Zelf oud-stadsdichter van Vlaardingen, wees hij ons op het werk van zijn opa, de Vlaardingse ‘arbeidersdichter’ Jaap van IJperen (1901-1972). Dirk zond de tekst van de rijmprent ‘Aan onze stad Vlaardingen’ in, die zijn opa maakte ter gelegenheid van diverse hoogtepunten die het jaar 1950 kenmerkten...

   
 6. Burgemeesters in Vlaardingen

  Burgemeesters in Vlaardingen

  De meesten onder ons kennen, meestal zonder zich daarvan bewust te zijn, flink wat namen van Vlaardingse burgemeesters. Deze zijn te lezen op diverse straatnaamborden in de stad. Zo leeft burgemeester Pieter Karel Drossaart voort in de Vettenoordse Polder (VOP) terwijl Alfred Alex Josef Marie van Lier verbonden is aan het plein voor station Vlaardingen Oost.

   
 7. Verzetsgroep De Geuzen

  Verzetsgroep De Geuzen

  Vier dagen nadat Duitsland ons land was binnengevallen, richtte de uit Schiedam afkomstige Bernard IJzerdraat samen met onder andere de Vlaardinger Arij Kop, de eerste verzetsgroep van Nederland op. De prijs die de leden van de groep moesten betalen was hoog....

   
 8. Wilhem van Ruytenburch

  Wilhem van Ruytenburch

  Wilhem is misschien wel de bekendste persoon die ooit in Vlaardingen heeft gewoond. Nooit van gehoord? Toch is hij beroemd, misschien niet van naam maar van gezicht. Wilhem van Ruytenburch is de ‘man in het geel’ op het schilderij ‘Korporaalschap van kapitein Frans Banning Cocq' of kortweg de Nachtwacht van Rembrandt van Rijn. Wat deed hij in Vlaardingen?

   
TagCloud