Direct naar navigatie

Tegeltableaus uit Dr. H. Bavinckschool

Door: admin, Periode: 1900 - heden

Twee tegeltableaus van de wanden van de Dr. H. Bavinskschool zijn bij het slopen van de school gedemonteerd om in de toekomst een nieuwe bestemming te krijgen. De tegeltableaus zijn ontworpen in ‘Art Deco’ stijl en zijn voorzien van afbeeldingen uit de christelijke traditie.

Tegeltableau uit de Dr. H. Bavinckschool: Een zaaier ging uit om te zaaienDe Dr. H. Bavinckschool aan de Da Costastraat is deze zomer gesloopt om plaats te maken voor nieuwbouw. Wethouder Hans Versluijs licht toe: “De gemeente heeft het gebouw laten documenteren en controleren op historisch materiaal. Tijdens de rondgang bleken er twee tegeltableaus met historische waarde in de entree aanwezig. Stichting Meervoud, de eigenaar van het schoolgebouw, heeft de tableaus zorgvuldig laten demonteren door een gespecialiseerd Vlaardings bedrijf, Art Conservation. De tableaus worden voorlopig opgeslagen bij de Historische Vereniging Vlaardingen en wachten op een passende plek voor herbestemming.”

Het schoolgebouw is gebouwd in 1922, waarna diverse uitbreidingen zijn gevolgd.
Uit de aanvraag van het Bestuur der Vereeniging voor Bijzonder Christelijk Schoolonderwijs in 1922 blijkt dat "met de uitvoering is belast de bouwmeester B. Helleman”. Deze architect is in 1910 met zijn gezin verhuisd van Venlo naar Vlaardingen. Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit het ontwerp van arbeiderswoningen in opdracht van de Vereeniging tot Verbetering der Volkshuisvesting ‘Patrimonium’s Woningen’. De bouwstijl waarin de school is vormgegeven wordt aangeduid met ‘Art Deco’.

Tegeltableau uit de Dr. H. Bavinckschool: Gaf een ieder naar zijn vermogen

Nader onderzoek kan hopelijk duidelijk maken wie de ontwerper van de tegeltableaus is. Hoogstwaarschijnlijk zijn ze aangebracht in de tijd dat de school gebouwd is. Ze passen in de christelijke traditie. Het ene tableau heeft het onderschrift ‘Een zaaier ging om te zaaien’ en op het andere tableau staat ‘Gaf een ieder naar zijn vermogen’.

Wie meer informatie over de tegeltableaus kan verstrekken – wellicht oud-leerkrachten of oud-leerlingen - en/of wie een goed idee heeft voor een passende plek kan contact opnemen met de gemeente. Mail naar monumentenbeleid@vlaardingen.nl of bel met (010) 248 4000 en vraag naar de beleidsmedewerker monumentenbeleid.

Reacties