Direct naar navigatie

Stoeptegels met QR-code

Door: admin

In 2012 startte de gemeente Vlaardingen met een pilot om verborgen cultureel erfgoed zichtbaar te maken in het straatbeeld. Op dertig archeologische vindplaatsen, verspreid over heel Vlaardingen, ligt nu een stoeptegel met een QR-code naar deze website.

Wethouder Hoekstra legt samen met kinderen van de Jenaplanschool de laatste QR-tegel (foto: Ron van Rossum)

Verborgen Erfgoed

Vlaardingen heeft een rijk verleden en het zichtbare cultureel erfgoed brengt mensen direct in contact met dit verleden. Veel erfgoed in Vlaardingen is echter aan het oog onttrokken, zoals de vele archeologische vindplaatsen die verborgen liggen in de grond. De stoeptegel met QR-code brengt hierin verandering. De tegel, waarop behalve de code ook een bijzondere vondst is te zien, markeert de vindplaats. De geïnteresseerde wandelaar scant met zijn smartphone de code en vindt ter plekke informatie over de vindplaats op deze website. Een voorbijganger komt zo in contact met het verborgen verleden van de stad.

Pilot

In de pilotfase wordt onderzocht of de stoeptegel met QR-code als middel geschikt is om cultureel erfgoed zichtbaar te maken. De pilot loopt een jaar. Is de pilot een succes, dan kunnen meer stoeptegels met QR-codes in het straatbeeld worden aangebracht, zowel bij archeologische vindplaatsen als op plekken die verbonden zijn met Vlaardingse sagen en legenden, historische gebeurtenissen of waar kunstenaars het Vlaardingen van weleer hebben verbeeld.

Dertig locaties

De eerste dertig tegels liggen op beroemde archeologische vindplaatsen als de buitenplaats van Wilhem van Ruytenburch - de man in het gele tenue op de Nachtwacht - bij het evenemententerrein tussen het Buizengat en de Hoflaan, de gracht van het grafelijk hof aan het Schravendijkplein en de vindplaats van de Vlaardingen-cultuur aan de Arij Koplaan. En natuurlijk hebben ook de gemeentelijke archeologische monumenten een tegel: het terrein van voormalig kasteel Holy aan de Willem de Zwijgerlaan, Clattenburgh - beter bekend als het landje van Chardon - en boerderij Hoogstad. Maar ook op minder bekende vindplaatsen vindt u tegels met een QR-code, bijvoorbeeld aan de Loperweg waar een boerderij uit de ijzertijd is opgegraven of in de Meidoornstraat waar in 1948 een glazen armband uit de Romeinse tijd is gevonden. Op deze locatie legde wethouder Arnout Hoekstra op 12 december 2012 de laatste tegel van de pilot.

Kijk op onze kaartpagina waar de 30 stoeptegels met QR-code liggen!

Route

Er is ook een wandeling beschikbaar langs de 16 stoeptegels met QR-code die in het centrum van Vlaardingen liggen. U kunt de wandeling hier downloaden.

Reacties