Direct naar navigatie

Slag bij Vlaardingen 2013

Door: Stadsarchief Vlaardingen

Op zaterdag 14 september 2013 vond het evenement 'Slag bij Vlaardingen, leven in de middeleeuwen' plaats. Verschillende activiteiten op de Markt en een heuse stoet met graaf Dirk III maakten van deze regenachtige dag een succes.

Wethouder Arnout Hoekstra als graaf Dirk III. Foto: H. van Wensveen

Stoet

Onder begeleiding van de muziekgroep 'Slag ende Stoot' en een aantal krijgers reed graaf Dirk III op 14 september 2013 in zijn zondagse tuniek door de stad. Hij vertrok bij het Van Schravendijkplein, waar duizend jaar geleden het grafelijk hof van zijn familie lag. Rond 12 uur begroette het publiek, wethouder Hans Versluijs en het Comité Open Monumentendag de graaf op de Markt.

Doorlopende activiteiten

Op de Markt was er vanalles te doen voor jong en oud. Jongens en meisjes mochten bouwspeelplaats Holy helpen om de burcht van Dirk III na te bouwen. Vele handen maakten licht werk en al snel verrees er een houten toren voor het stadhuis. 

Een middeleeuws kamp in Vlaardingen anno 2013. Foto: PeterBij de kerk hadden echte middeleeuwers ondertussen hun kamp opgeslagen. Ze gaven demonstraties zwaardvechten, vertelden over hun tijd en leerden de bezoekers runen te schrijven. De liederen van de vier muzikanten van 'Slag ende Stoot' zorgden voor een vrolijke toets.

Aan de slag met echte grondmonsters. Foto: H. van WensveenDe bezoekers waren ook gefascineerd door de echte middeleeuwse vondsten die de Archeologische vereniging Helinium had meegebracht. Terwijl de archeologen boringen zetten in de kerkheuvel, hielpen kinderen de grondmonsters uitzeven.

Organisatie

De 'Slag bij Vlaardingen 2013' werd op initiatief van de gemeente in samenwerking met de Archeologische Werkgroep Helinium, de Stichting Nationale Gedenkdagen, de bouwspeelplaats Holy, het Uitfestival en het comité ‘Open Monumentendag Vlaardingen' georganiseerd. Daarnaast zorgden de muziekgroep 'Slag ende Stoot' en een tiental middeleeuwse acteurs voor een middeleeuwse sfeer. De dag was mede mogelijk dankzij een financiële bijdrage vanuit Actieplan Economie.

De toekomst

Hopelijk groeit de 'Slag bij Vlaardingen' de komende jaren uit tot een groot evenement met als hoogtepunt 2018. Een evenement dat 'de geboorte van Holland' viert en georganiseerd wordt door de Vlaardingers zelf.

Heb je leuke ideëen voor de komende 'Slag bij Vlaardingen'-evenementen? Mail dan naar info@geschiedenisvanvlaardingen.nl.

 

Reacties