Direct naar navigatie

'Ik en wij': egodocument

Door: admin

Oktober is traditiegetrouw de ‘Maand van de Geschiedenis’. In 2011 draait alles om het thema ‘Ik en wij’. Nederlanders voelen zich verbonden met hun land, stad, dorp of streek en met hun familie, sportclub, kerk of leefgemeenschap. De redactie van deze website wil achterhalen waar Vlaardingers zich mee verbonden voelen. Daarom roept zij iedereen op een egodocument te maken en aan de redactie te bezorgen.

Feyenoord-fans dragen met trots hun clubshirt, maar trekken net zo gemakkelijk een oranje shirt aan tijdens het WK voetbal. Friezen spreken Fries in Friesland, maar Nederlands met andere Nederlanders in Frankrijk. Kortom, Nederlanders hebben verschillende en dynamische identiteiten die elkaar overlappen. Daarnaast is Nederland een kleurrijke, pluriforme, multiculturele samenleving. Maar welk deel daarvan is ‘ik’ en wanneer gaat dat over in ‘wij’? Wat geeft u het gevoel dat u Nederlander bent? Wat is/was Nederland eigenlijk? Bepaalt een grens of een cultuur de Nederlandse nationaliteit?

Het Vlaardingse 'Ik en wij'-gevoel

Met deze interessante vraagstelling gaat de websiteredactie graag aan de slag. Voelt u zich een echte Vlaardinger en verbonden met deze stad? Ervaart u dit net zo sterk als een Rotterdammer, Dordtenaar of Hagenees dat met zijn of haar geboortestad doet? Wat máákt eigenlijk dat u zich verbonden voelt met uw geboorteplaats, uw woonplaats, uw familie, uw sportclub of met uw religie? Voelt u zich überhaupt wel ergens verbonden mee?

De leden van de Vlaardingse sport-, atletiek- en worstelclub Achilles

Egodocument

Om een idee te krijgen hoe Vlaardingers anno 2011 in het leven staan, vraagt de redactie uw bijdrage. Hoe ervaart u het thema ‘Ik en wij’?  De redactie is erg benieuwd naar uw verhaal. Dat kunt u op verschillende manieren met ons delen. Ga er eens voor zitten en beschrijf een dag uit uw leven op maximaal twee A4-tjes. Of bezorg ons enkele foto’s mét een korte beschrijving en vertel ons zo waar u zich mee verbonden voelt. Uw bijdrage kunt u mailen naar info@geschiedenisvanvlaardingen.nl. U kunt ook tweets de wereld in sturen met #egodoc.

Wat gebeurt er met de inzendingen?

Inmiddels behoort oktober 2011, de Maand van de Geschiedenis, alweer tot het verleden. De redactie heeft naar aanleiding van bovenstaande oproep in oktober van vier lezers egodocumenten over hun band met Vlaardingen mogen ontvangen. Dank daarvoor. Van de aangeschreven basisscholen hebben we jammer genoeg geen reacties gehad. Leest u dit nu pas en wilt u alsnog uw persoonlijke band met Vlaardingen kenbaar maken, dan kan dat. Blijft u uw egodocumenten gewoon e-mailen naar de redactie: info@geschiedenisvanvlaardingen.nl

Handschriftencollectie

Alle inzendingen blijven op de website staan. De papieren versies ervan worden toegevoegd aan de Handschriftencollectie van het Stadsarchief Vlaardingen. Zo wordt uw egodocument een bron van informatie over het leven in Vlaardingen in het tweede decennium van de 21e eeuw.

Meer over de Maand van de Geschiedenis.

Reacties