Direct naar navigatie

Arm of Rijk: sieraden en uiterlijk vertoon

Door: admin, Thema's: Rijk en Arm

Hoe herken je een koning en hoe een arme sloeber? We denken allemaal aan hetzelfde: een kroon, sieraden, zwaard en hermelijnen mantel tegenover versleten lompen. Veel archeologen zien het ook zo.

Stukjes van een glazen armband gevonden langs de Breeweg. Foto: J. van den Berg.Als ze mooie spulletjes opgraven, die ze maar weinig tegenkomen, dan duidt dit op enige welstand. Ook in Vlaardingen komt de bling-bling van de rijken van vroeger uit de bodem. Langs de Breeweg in Holy zijn fragmenten van luxueuze glazen armbanden teruggevonden uit de derde eeuw voor Christus. Opvallend was het feit dat de boerderij die daar toen stond veel groter was dan normaal voor die tijd. Woonde daar de lokale baas?

Fibula in de vorm van een Keltisch paardje met emailleversiering, bedrijventerrein Hoogstad. Foto: J. van den Berg.In de Romeinse tijd zullen de rijken hebben geprobeerd zich van de armere medeburgers te onderscheiden. Bijvoorbeeld door het gebruik van met email of glas versierde haar- en kledingspelden. Een dergelijke kledingspeld wordt een fibula genoemd.

Eenvoudige draadfibula gevonden op bedrijventerrein Hoogstad. Foto: J. van den Berg.De gewone mens was aangewezen op de eenvoudigere draadfibula, terwijl de echte armen misschien hun kleding met een touwtje rond het lijf knoopten. Maar van die armen in hun vuile lompen vinden de archeologen niets meer terug. Of toch?

Zolen vertonen soms veel sporen van reparatie. Rondom een versleten plek of gat zie je dan kleine gaatjes waar het nieuw lapje leer aan vastzat. En zelfs deze lapjes worden soms teruggevonden.

Middeleeuws zwaard gevonden op kasteelterrein d'Engelsche Boomgaert. Foto: Doro Keman.

Gouden munt uit de 14e eeuw, gevonden in de Hoogstraat. Foto: J. van den Berg.Een hoge heer zul je niet op oude vertrapte schoenen rond zien lopen. Die liep te pronken met zijn juist aangeschafte zwaard en geldbuidel. Een zwaard hebben de archeologen in Vlaardingen al teruggevonden. Maar het geld? Wie weet waar dat is gebleven?

Reacties