Direct naar navigatie

Aanwinst: ingekleurde handschriftkaart uit 1650

Door: admin, Periode: 1600 - 1699

Wat bijzondere aanwinsten betreft is 2011 een goed jaar voor het Vlaardingse Stadsarchief en het jaar is nog niet eens voorbij. Waar heeft stadsarchivaris Harm Jan Luth nu weer de hand op weten te leggen....?

De ingekleurde handschriftkaart uit 1650 De kaartencollectie van het Stadsarchief is sinds vandaag een bijzonder item rijker, namelijk een ingekleurde handschriftkaart uit 1650 van het gebied tussen boerderij Zuiderhuysen en de toren van Holy. Hoewel deze afbeelding bekend was van een foto die het archief al decennia bezit, was onbekend waar het origineel berustte. Daar kwam opeens verandering in toen een particulier het vorige week te koop aanbood.
Dergelijke kaarten werden doorgaans gemaakt door landmeters die in opdracht van de eigenaar zijn bezit hadden opgemeten. In dit geval tekende landmeter Pieter Florisz. van der Salm de omgeving van twee percelen grond van Adtgent van der Burch. Deze lagen aan weerszijden van boerderij Zuiderhuysen in Holy (waar nu winkelcentrum De Loper ligt). Het meest opvallende is dat hij de Holy(erhoeksche)weg wat heeft ingekort (dat staat er ook bijgeschreven) zodat ook de toren (donjon) van Holy onderaan nog net op de kaart paste, iets waar we nu extra blij mee zijn.
De restaurator van het Stadsarchief is er in geslaagd de kaart onbeschadigd te bevrijden van het dikke boordkarton waarop het door een vorige eigenaar is geplakt. De aankoop is financieel mogelijk gemaakt door een cultuurhistorie-minnende Vlaardinger.

Reacties