Direct naar navigatie

Tastbare herinnering aan geboorte Siamese tweeling

Door: Stadsarchief Vlaardingen, Periode: 1800 - 1899, Thema's: Dagelijks leven

In de prentencollectie van het Stadsarchief, bevindt zich een bijzondere en ontroerende, met waterverf opgewerkte potloodtekening. De Vlaardingse schilder Hugo Maarleveld legde eind oktober 1877 de doodgeboren Siamese tweeling van molenaar Kornelis Korver en zijn vrouw vast op papier....

We schrijven het jaar 1877, om precies te zijn de 25ste oktober, als Klazina van der Borden, echtgenote van Kornelis Korver, haar zesde kind ter wereld brengt. Nadat zij in de voorgaande negen jaren van hun huwelijk achtereenvolgens Matthijs, Maartje, Maria (met 10 maanden overleden), Nicolaas en Maria Jacoba het leven schonk, verloopt deze bevalling heel anders.

Siamese tweeling levenloos geboren

'Kornelis Korver, molenaar van beroep, loopt ongedurig heen en weer. De kreten van zijn in barensnood verkerende vrouw Klazina gaan hem door merg en been. De bevalling duurt lang, heel lang. Eindelijk is het zover, de deur gaat open en de vroedvrouw leidt hem naar het kraambed. Naast zijn vrouw ligt een baby. De baby heeft echter twee hoofdjes, vier armen en één onderlichaampje en is van het mannelijk geslacht. Het is een Siamese tweeling. Het aandoenlijke hoopje ligt levenloos naast hun moeder in de echtelijke sponde. Hoewel de verbazing groot is, overheerst het verdriet'. Hoewel er geen ooggetuigenverslagen zijn, moet deze geboorte ongeveer zo verlopen zijn. Een wrede speling van de natuur heeft het zesde kindje van Kornelis en Klazina zwaar misvormd. Voordat ze afscheid van de tweeling nemen, willen ze een blijvende herinnering. Daarom laat het echtpaar een aangetrouwde neef van Klazina, de Vlaardingse kunst-, huis- en decoratieschilder Hugo Maarleveld (1833-1886), een met waterverf opgewerkte potloodtekening van hen maken. Zo heeft het gezin een tastbare herinnering aan deze dramatische geboorte.

Krantenbericht

Aan de bijzondere geboorte wordt een paar dagen later, op 27 oktober 1877, in de Nieuwe Vlaardingsche Courant een krantenbericht gewijd. Het luidt als volgt: "Eene zeer zeldzame verlossing, welligt eenig in haar soort, geschiedde te Vlaardingen door Dr. V. op donderdag l.l. Er werd namelijk een kind geboren, gelukkig doodgeboren, van het mannelijk geslacht, met twee hoofden en vier armen, waarvan twee aaneengegroeid; voor het overige was het kind goed ontwikkeld en voldragen. De moeder is gezond en welvarend."

Na deze zo tragisch verlopen geboorte krijgen Kornelis en Klazina nog vier kinderen; Lucia Clara, Klazina Antonia, Kornelis en Johanna Dirkje. Het echtpaar verhuist op 2 september 1890 met het gezin naar Maasland. Kornelis Korver was molenaar op de stadskorenmolen (later ‘Aeolus’ genaamd) aan de Kortedijk.

Het gezin van Kornelis Korver en Klazina van der Borden

Het gezin van Kornelis Korver zag er als volgt uit:                                                       Kornelis Korver, molenaar, geboren te Vlaardingen op 14 oktober 1844, overleden te Maasland op 7 december 1921, zoon van Matthijs Korver (ook molenaar van beroep) en Maria van der Spek. Hij is getrouwd te Vlaardingen op 2 oktober 1867 met Klazina van der Borden , geboren te Vlaardingen op 8 mei 1846, overleden te Oegstgeest op 30 april 1929, dochter van Klaas Kluitenburg van der Borden en Maartje Roskam.

Uit dit huwelijk kwamen voort:

1. Matthijs Korver, geboren te Vlaardingen op 22 april 1868. Hij is getrouw te Maasland op 10 juni 1897 met Aaltje Bouman, geboren te Nieuwenhoorn, dochter van François Bouman en Elisabeth Nieuwland

2. Maartje Korver, geboren te Vlaardingen op 27 februari 1870

3. Maria Korver, geboren te Vlaardingen op 15 oktober 1871, overleden aldaar op 18 augustus 1872

4. Nicolaas Korver, geboren te Vlaardingen op 26 december 1872

5. Maria Jacoba Korver, geboren te Vlaardingen op 28 maart 1876. Zij is getrouwd te Maasland op 6 april 1900 met Jan Teunis Weinand Lambertus Stam, geboren te Lekkerkerk, zoon van Jan Stam en Klaasje Duijvendijk

6. Doodgeboren zoon Korver, geboren te Vlaardingen op 25 oktober 1877. Deze Siamese tweeling kwam levenloos ter wereld met twee hoofden en vier armen; in de collectie van het Stadsarchief is een contemporaine tekening van dit kind te vinden.

7. Lucia Clara Korver, geboren te Vlaardingen op 30 juli 1879, overleden te Rotterdam op 3 juli 1913. Zij is getrouwd te Maasland op 5 augustus 1904 met Johannes Verkamman, geboren te Maassluis, zoon van Mattheus Verkamman en Wilhelmina Cornelia de Wit.

8. Klazina Antonia Korver, geboren te Vlaardingen op 26 oktober 1880. Zij is getrouwd te Maasland op 23 augustus 1901 met Teunis Berkouwer, geboren te Lekkerkerk, zoon van Aart Berkouwer en Aagje Verhoog

9. Kornelis Korver, geboren te Vlaardingen op 7 augustus 1883

10. Johanna Dirkje Korver, geboren te Vlaardingen op 3 december 1887. Zij is getrouwd te Maasland op 24 maart 1911 met Frederik Verkamman, geboren te Maassluis, zoon van Mattheus Verkamman en Wilhelmina Cornelia de Wit.

Het echtpaar verhuist op 2 september 1890 met het gezin naar Maasland.

Winnaar tweede prijs 'Stuk van het Jaar' 2013

Deze fraaie prent is tweede geworden bij de landelijke verkiezing van 'Het Stuk van het Jaar'  in 2013.

Bronnen:                                                                                                                            - Prentencollectie PRVL3179

- Haza-Data+ 7.2 (gezinskaart Kornelis Korver, door H.J. Luth)

 

 

Reacties