Direct naar navigatie

Expositie over de Sunlight Zeepfabriek

Door: Stadsarchief Vlaardingen

Nog tot en met vrijdag 30 december 2016 is er in het Stadsarchief Vlaardingen een expositie te bezichtigen met reclame- en ander materiaal van (De) Lever’s Zeep Maatschappij, ofwel in de volksmond ‘de Sunlight’. Toen in 2008 het bedrijf Lever Fabergé definitief zijn deuren sloot, kwam er een einde aan de eeuw oude band die het bedrijf met Vlaardingen en haar inwoners had.

Lever Brothers

Een kort stukje geschiedenis. In 1904 laat het Engelse bedrijf Lever Brothers het oog vallen op een terrein, gelegen onder de gemeenten Vlaardingen en (toen nog) Vlaardinger-Ambacht. Het plan is daar een fabriek op te richten naar voorbeeld van Port Sunlight nabij Liverpool. Door diverse omstandigheden duurt het echter nog bijna tien jaar voordat de eerste paal de grond in gaat. Vervolgens breekt de Eerste Wereldoorlog uit, waardoor het bedrijf de productie noodgedwongen moet uitstellen tot 1919. Dan komt men op de markt met de beroemde Sunlightzeep en andere schoonmaakmiddelen, zoals Lux, Vim, Twink, Rinso en Radion.

'Een kind kan de was doen....'

Reclame en marketing

Lever’s Zeep Maatschappij loopt vanaf het begin voorop op het gebied van marketing en reclame. Het bedrijf stuurt eigen etaleurs eropuit om winkeletalages in te richten en laat gevels opsieren met geëmailleerde reclameborden, waarop de logo’s van de welbekende merken prijken. Het bedrijf komt ook naar de mensen toe: met een trailer vol reclamemateriaal en proefverpakkingen toert men door het hele land, terwijl er ter plekke wasdemonstraties worden gegeven. Klanten zijn ook welkom in de fabriek in Vlaardingen. Een excursie hiernaartoe is lange tijd een gewild uitje. Menig groepsbezoek is in die tijd op de gevoelige plaat vastgelegd, waarbij rekwisieten als grote pakken Radion en een enorme bus Vim niet ontbreken. Ook haakt Lever gretig in op de spaarmanie. Zeepverpakkingen worden voorzien van bonnen, die men vervolgens kan inwisselen voor luxe gebruiksartikelen, zoals een waterkoker of een fotocamera.

Veel van dergelijk – nu nostalgisch aandoend – reclamemateriaal is bewaard gebleven in de collectie van het Stadsarchief en is momenteel te bewonderen in de hal van het gebouw aan het Plein Emaus 5. Tevens is er, naast een aantal archiefstukken, ook het nodige fotomateriaal van het fabrieksgebouw aan de Deltaweg en van het fabricageproces te zien in de Atlasruimte. In de loop van de afgelopen maanden is de expositie aangevuld met een hondertal schenkingen van veelal oud-werknemers. Het Stadsarchief ontving heel veel foto's, maar ook verpakkingen, jubileumboekjes, zeepeieren t.g.v. Pasen, een fles wijn met etiket '25 Jaar Andy', een fraai, staand klokje met inscriptie van de Lever's Zeep Maatschappij en nog vele andere parafernalia.

Het Stadsarchief aan het Plein Emaus 5 is geopend van dinsdag tot en met vrijdag van 9.00-17.00 uur.  De expositie is t/m 30 december 2016 te zien. De toegang is gratis.

 

Reacties