Direct naar navigatie

Archivalia

Aantal resultaten: 1 - 10 van de 16

 
 1. Highlight met humor: Belastingaangiftebiljet uit 1921

  Highlight met humor: Belastingaangiftebiljet uit 1921

  'Aangiftebiljet voor den Hoofdelijken omslag' klinkt niet echt spannend, maar schijn bedriegt. Dit archiefstuk zit al jaren bij de zogenaamde highlights. Dat zijn archiefstukken die zich op de een of andere manier onderscheiden van de andere. Zo hebben we het alleroudste, een charter uit 1276 van graaf Floris V; het allerkleinste, een minuscuul in leer gebonden boekje met de getekende en ingekleurde wapentjes van diverse steden; bebloede, door messteken doorkliefde stukken kleding, bewijsstukken van een moordaanslag en nog veel, heel veel meer...

   
 2. Expositie over de Vlaardingse Vakantieweken

  Expositie over de Vlaardingse Vakantieweken

  Het Stadsarchief Vlaardingen heet u van harte welkom op een kleine tentoonstelling over de Vlaardingse Vakantieweken, dit jaar 70 jaar geleden voor het eerst beleefd door duizenden Vlaardingers. De expositie bestaat uit foto’s, plakboeken, vakantiegidsjes, archivalia en persoonlijke verhalen.

   
 3. Leerlingen Daltonschool De Klinker in het zonnetje gezet

  Leerlingen Daltonschool De Klinker in het zonnetje gezet

  Het ging er maandagochtend 31 oktober feestelijk aan toe in het Stadsarchief. Een uur lang stonden de leerlingen van Daltonschool De Klinker, Ayca, Boutaina en Sahra, in het middelpunt van de belangstelling. Zij zijn namelijk de makers van verzetskrant De Luistervink, die de tweede prijs in de wacht sleepte bij de verkiezing van het (archief-)Stuk van het Jaar 2016.

   
 4. Vlaardingse inzending Stuk van het Jaar: verzetskrant De Luistervink

  Vlaardingse inzending Stuk van het Jaar: verzetskrant De Luistervink

  Het was moeilijk kiezen uit de drie zo verschillende archiefstukken die ingezet werden bij de lokale voorverkiezing van het (archief-)Stuk van het Jaar 2016. Het ene van deze tijd, het tweede heel bijzonder en het derde archiefstuk prachtig om te zien. Welk stuk zet Vlaardingen in bij de landelijke Stuk-van-het-Jaarcontest.........?

   
 5. Expositie over de Sunlight Zeepfabriek

  Expositie over de Sunlight Zeepfabriek

  Nog tot en met vrijdag 30 december 2016 is er in het Stadsarchief Vlaardingen een expositie te bezichtigen met reclame- en ander materiaal van (De) Lever’s Zeep Maatschappij, ofwel in de volksmond ‘de Sunlight’. Toen in 2008 het bedrijf Lever Fabergé definitief zijn deuren sloot, kwam er een einde aan de eeuw oude band die het bedrijf met Vlaardingen en haar inwoners had.

   
 6. Voorverkiezing 'Stuk van het Jaar' 2016

  Voorverkiezing 'Stuk van het Jaar' 2016

  Kies het mooiste, meest bijzondere of leukste archiefstuk! Nederlandse archiefinstellingen gaan de komende maanden voor het derde opeenvolgende jaar op zoek naar hun mooiste, spannendste of leukste archiefstuk.

   
 7. 17e eeuwse aanwinst - schilderij kuiperswerkplaats

  17e eeuwse aanwinst - schilderij kuiperswerkplaats

  Het Stadsarchief ontvangt veel schenkingen van beeldmateriaal voor zijn enorme collectie, het visueel geheugen van de stad. Daarnaast is het Archief ook alert op bijzondere afbeeldingen die af en toe op veilingen worden aangeboden en het heeft een bescheiden budget om die te verwerven.

   
 8. Digitalisering oude krantencollectie Stadsarchief

  Digitalisering oude krantencollectie Stadsarchief

  Op 13 januari 2016 zijn 116 dikke banden met Vlaardingse kranten overgebracht naar het depot van de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag. Dankzij het nationale conserveringsprogramma ‘Metamorfoze’ zullen deze door digitalisering toegankelijk worden gemaakt.

   
 9. Genealogische Database Vlaardingen

  Genealogische Database Vlaardingen

  Het Stadsarchief Vlaardingen heeft verschillende toegangen tot uiteenlopende bronnen die onmisbaar zijn voor het doen van primair genealogisch onderzoek en voor het verder 'aankleden' van uw genealogie of kwartierstaat.

   
 10. Uit de Handschriften- en documentatieverzameling: ‘Kees, de veedrijver’

  Uit de Handschriften- en documentatieverzameling: ‘Kees, de veedrijver’

  Aan beschrijvingen van de levens van notabele Vlaardingers is in het Stadsarchief geen gebrek. Die hebben hun sporen in het Vlaardingse wel nagelaten. Het grootste gedeelte van de bevolking bestond vroeger echter uit hardwerkende ambachtslieden, arbeiders, vissers en boeren. Sappelend en zwoegend, niet gehinderd door enige geletterdheid of cultureel bewustzijn, leefden ze hun armzalige leven bij de dag.