Direct naar navigatie

 1. Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel

  Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel (1640 - 1670)

  In 1993 vonden archeologen dit tegelfragment in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een zittende engel te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.

 2. Fragment van een beker van Werra-aardewerk

  Fragment van een beker van Werra-aardewerk (1575 - 1630)

  In 1993 vonden archeologen bij een onderzoek aan de Paterstraat in Vlaardingen dit fragment van een beker. Het drinkgerei is gemaakt van Werra-aardewerk en kan rond 1600 gedateerd worden.

 3. Kop van roodbakkend aardewerk

  Kop van roodbakkend aardewerk (1600 - 1700)

  In 1993 vonden archeologen dit kopje tijdens een opgraving aan de Paterstraat in Vlaardingen. Het voorwerp is gemaakt van roodbakkend aardewerk. Aan de binnenzijde is een witte sliblaag aangebracht die na het glazuren geel is gekleurd. Aan de buitenzijde is enkel de rand en het oor van de kop geglazuurd.

 4. Halve haardpot-plavuis

  Halve haardpot-plavuis (1600 - 1700)

  Lange tijd was de haard het middelpunt van de huiselijke activiteiten. Om brand te voorkomen, schraapte men elke avond de gloeiende as uit de haard in de haardpot of aspot. Deze pot was vlak bij de haard weggewerkt onder de vloer en werd afgedekt door een plavuis met een rond gat. In een kuil vol afval aan de Paterstraat in Vlaardingen vonden archeologen in 1993 een fragment van zo'n haardpot-plavuis. De vloertegel is gemaakt van ongeglazuurd, roodbakkend aardewerk en heeft een groot, uitgesneden gat in het midden. Roetsporen rond de opening tonen aan dat de plavuis ook echt gebruikt is.

 5. Kwart van een haardpot-plavuis

  Kwart van een haardpot-plavuis (1600 - 1700)

  Lange tijd was de haard het middelpunt van de huiselijke activiteiten. Om brand te voorkomen, schraapte men elke avond de gloeiende as uit de haard in de haardpot of aspot. Deze pot was vlak bij de haard weggewerkt onder de vloer en werd afgedekt door een plavuis met een rond gat. In een kuil vol afval aan de Paterstraat in Vlaardingen vonden archeologen in 1993 een fragment van zo'n haardpot-plavuis. De vloertegel is gemaakt van roodbakkend aardewerk, vertoont enkele glazuurtranen aan de zijkant en heeft een groot, uitgesneden gat in het midden. Roetsporen in deze opening tonen aan dat de plavuis ook echt gebruikt is.

 6. Blauw-witte tegel met afbeelding engel

  Blauw-witte tegel met afbeelding engel (1640 - 1670)

  Deze tegel is in 1993 gevonden in een kuil vol afval, tijdens het archeologisch onderzoek ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een engel of cupido te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.

 7. Blauw-witte tegel met afbeelding zittende fluitspeler

  Blauw-witte tegel met afbeelding zittende fluitspeler (1640 - 1670)

  Archeologen vonden deze tegel in 1993 in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een zittende fluitspeler te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.

 8. Blauw-witte tegel met afbeelding krijgsman

  Blauw-witte tegel met afbeelding krijgsman (1640 - 1670)

  Deze tegel is in 1993 door archeologen gevonden in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een haakbusschutter te zien, naar voorbeeld van de tekeningen van Jacob van Gein. Krijgsmannen waren een veelgebruikt onderwerp tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648). De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.

 9. Fragment van blauw-witte tegel met mythisch wezen

  Fragment van blauw-witte tegel met mythisch wezen (1640 - 1670)

  Archeologen vonden deze tegel in 1993 in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een paard met een gekrulde vissenstaart te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.

 10. Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel

  Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel (1640 - 1670)

  In 1993 vonden archeologen dit tegelfragment in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een engel te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.