Direct naar navigatie

 1. Beeldbepalend pand Hoogstraat 58

  Beeldbepalend pand Hoogstraat 58 (1600)

  De oorsprong van dit woonhuis gaat terug tot de 17e eeuw. Het pand ligt in het centrum van Vlaardingen en heeft het statuut 'beeldbepalend' gekregen. Op de lijst met beeldbepalende panden en objecten met cultuurhistorische waarde in Vlaardingen heeft Hoogstraat 58 volgnummer 243. Een onafhankelijke deskundige van Stichting Dorp, Stad en Land heeft het pand een waarde van 13 punten toegekend. De motivatie luidt dat de uniciteit een hoge waarde heeft en dat het ensemble slechts in beperkte mate is verstoord. Het metselwerk van de voorgevel is wel niet authentiek.

 2. Kop van industrieel steengoed

  Kop van industrieel steengoed (1680 - 1790)

  Dit kopje met standring van industrieel steengoed is gemaakt in Staffordshire, maar gevonden in een 18e-eeuwse askuil op de locatie Van der Windt (Kortedijk). Het voorwerp heeft een egaalgrijze kleur en is voorzien van een laag zoutglazuur. Aan de buitenzijde draagt het kopje een fijne lijnversiering die mogelijk tot stand is gekomen met behulp van een persmal. In het Deventersysteem heeft dit type voorwerp code S3-kop-2.

 3. Bordje van industrieel steengoed

  Bordje van industrieel steengoed (1680 - 1790)

  Dit bordje met standring van industrieel steengoed is gemaakt in Staffordshire, maar gevonden in een 18e-eeuwse askuil op de locatie Van der Windt (Kortedijk). Het voorwerp heeft een egaalgrijze kleur en is voorzien van een laag zoutglazuur. Aan de buitenzijde draagt het bord een fijne lijnversiering die mogelijk tot stand is gekomen met behulp van een persmal. In het Deventersysteem heeft dit type voorwerp code S3-bor-3.

 4. Vlaerdinge

  Vlaerdinge (1665)

  Gravure getiteld 'Vlaerdinge', voorstellende 'Panorama van Vlaardingen vanaf de Nieuwe Maas', door Joost van Geel, datering 1665. Links het stadhuis en de Grote Kerk op de Markt, in het midden de ingang van de Oude Haven, rechts de buitenplaats van de ambachtsheren aan de Hoflaan en de korenmolen aan de Kortedijk. Deze prent is (met uitgebreide beschrijving) opgenomen in Het Groot Vlaardings Prentenboek op pagina 50.

 5. Gezicht op Vlaardingen vanaf de Nieuwe Maas

  Gezicht op Vlaardingen vanaf de Nieuwe Maas (1673)

  Gewassen pentekening, voorstellende 'Gezicht op Vlaardingen vanaf de Nieuwe Maas' door Joshua de Grave, datering 1673.

 6. Overblijfsel van Holij onder Schieland, bij 't Dorp Ketel

  Overblijfsel van Holij onder Schieland, bij 't Dorp Ketel (1690 - ca. 1735)

  Ingekleurde gravure getiteld 'Overblijfsel van Holij onder Schieland, bij 't Dorp Ketel', door Abraham Rademaker (1675-1735). Deze was zoon van een glazenmaker en geldt als dé karakteristieke vertegenwoordiger van de groep tekenaar-etsers die de Verenigde Nederlanden in gehele omvang is doortrokken. Zijn stijl is door velen overgenomen. De heerlijkheid Holy bevond zich ongeveer ter hoogte van het latere Holy-Ziekenhuis. Deze prent is (met uitgebreide beschrijving) opgenomen in Het Groot Vlaardings Prentenboek op pagina 60.

 7. Plattegrond van Schieland, Delfland en de Zuid-Hollandse eilanden

  Plattegrond van Schieland, Delfland en de Zuid-Hollandse eilanden (na 1681)

  Gravure, plattegrond van Schieland, Delfland en de Zuid-Hollandse eilanden, originele gravure in de franse taal naar een eerder exemplaar uit de Atlas van Van der Hagen, uitgegeven 1681. Letterlijke titel (rechtsboven) 'Table de Delftlande, Schielande, et Isles de Voorn, Offerflacke, Goeree, Iselmonda, etc. La Feuille excudit'.

 8. 'Hollandiae Comitatus' etc.

  'Hollandiae Comitatus' etc. (1600 - ca. 1800)

  Ingekleurde kopergravure naar origineel uit de 17e/18e eeuw, door C. Specht, schaal 6.1 cm = 2.5 duitse mijl. Landkaart van Holland, Utrecht en Gelderland, waarop de grenzen van de Heemraadschappen, Baljuwschappen en Waarden alsmede div. steden zijn ingekleurd. Linksboven is een afzonderlijk kaartje van Texel en Vlieland. Uitgegeven te Amsterdam 'by 'Reinier en Joshua Ottens op den Niewendijk in de Werelt Kaart'.

 9. Kaart van de Maas van Rotterdam tot in zee met aanwassen, visserijen en platen

  Kaart van de Maas van Rotterdam tot in zee met aanwassen, visserijen en platen (1500 - ca. 1600)

  Fotoreproductie van een ingekleurde handschriftkaart, datering ca. 16e eeuw. Afgebeeld is de loop van de rivier (Nieuwe) Maas vanaf Schiedam, langs Vlaardingen, de Middelplaete (nu Rozenburg), het Scheur en het Brielse Gat. Aan de zuidkant is de loop van de Brielse Maas afgebeeld van Spijkenisse langs Brielle naar de Noordzee.

 10. 'Souteveen'

  'Souteveen' (1637)

  Fotoreproductie van een ingekleurde handschriftkaart, landmeetkundige kaart, gedateerd 14 oktober 1637, schaalverdeling in Delflandse roeden. Afgebeeld is de verdeling van de percelen grond in de Zouteveense Polder. De kaart is door Joan van Beest gemaakt in opdracht van de Gasthuismeesteren van Schiedam. Deze hadden weilanden in Zouteveen, welke verpacht waren aan Pieter Pauwelszoon. De reden van vervaardiging van de kaart was het vastleggen van eigendomsrechten van de Gasthuismeesteren van Schiedam enerzijds en Pieter Pauwelszoon anderzijds. Middenonder is een kompasroos afgebeeld, de verklarende tekst van de kaartmaker staat met een schaalverdeling zijn aan de rechterkant afgebeeld.