Direct naar navigatie

 1. Ds. Cornelis Adriaenszoon

  Ds. Cornelis Adriaenszoon (circa 1600)

  Portretfoto van Ds. Cornelis Adriaenszoon, ouderling, Hervormd predikant te Dirksland. In 1598 de eerste predikant van de Hervormde gemeente van Maassluis. Gekleed in toga met bef en de handen rustend op en aanwijzend in een opengeslagen boek (bijbel). Overleden of vertrokken tussen oktober 1601 en september 1602.

 2. Vlaerdingen in Hollandt

  Vlaerdingen in Hollandt (1674)

  Zwart-witfoto van een kopergravure getiteld 'Vlaerdingen' getekend door Casper Bouttats naar tekening van Ioannes Peeters. Afgebeeld is een panoramisch gezicht op Vlaardingen, gezien vanaf de Nieuwe Maas. De originele kopergravure komt uit 'Thooneel der Steden ende sterckten van 't Vereenight Nederlandt' (1674).

 3. Gerard Callenburg, Luitenant-Admiraal van Holland en West Vriesland, 1642-1722

  Gerard Callenburg, Luitenant-Admiraal van Holland en West Vriesland, 1642-1722 (1680 - voor 1722)

  Kopergravure voorstellende 'Gerard Callenburg, Luitenant-Admiraal van Holland en Westvriesland voor den Zee Raad op de Maze, geboren den 8 van Grasmaand 1642, gestorven den 8 van Wynmaand 1722' door onbekende graveur, niet gedateerd.

 4. Kop van roodbakkend aardewerk

  Kop van roodbakkend aardewerk (1600 - 1700)

  In 1993 vonden archeologen dit kopje tijdens een opgraving aan de Paterstraat in Vlaardingen. Het voorwerp is gemaakt van roodbakkend aardewerk. Aan de binnenzijde is een witte sliblaag aangebracht die na het glazuren geel is gekleurd. Aan de buitenzijde is enkel de rand en het oor van de kop geglazuurd.

 5. Halve haardpot-plavuis

  Halve haardpot-plavuis (1600 - 1700)

  Lange tijd was de haard het middelpunt van de huiselijke activiteiten. Om brand te voorkomen, schraapte men elke avond de gloeiende as uit de haard in de haardpot of aspot. Deze pot was vlak bij de haard weggewerkt onder de vloer en werd afgedekt door een plavuis met een rond gat. In een kuil vol afval aan de Paterstraat in Vlaardingen vonden archeologen in 1993 een fragment van zo'n haardpot-plavuis. De vloertegel is gemaakt van ongeglazuurd, roodbakkend aardewerk en heeft een groot, uitgesneden gat in het midden. Roetsporen rond de opening tonen aan dat de plavuis ook echt gebruikt is.

 6. Fragment van blauw-witte tegel met mythisch wezen

  Fragment van blauw-witte tegel met mythisch wezen (1640 - 1670)

  Archeologen vonden deze tegel in 1993 in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een paard met een gekrulde vissenstaart te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.

 7. Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel

  Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel (1640 - 1670)

  In 1993 vonden archeologen dit tegelfragment in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een engel te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.

 8. Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel

  Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel (1640 - 1670)

  In 1993 vonden archeologen dit tegelfragment in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een zittende engel te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.

 9. Fragment van een beker van Werra-aardewerk

  Fragment van een beker van Werra-aardewerk (1575 - 1630)

  In 1993 vonden archeologen bij een onderzoek aan de Paterstraat in Vlaardingen dit fragment van een beker. Het drinkgerei is gemaakt van Werra-aardewerk en kan rond 1600 gedateerd worden.

 10. Blauw-witte tegel met afbeelding zittende fluitspeler

  Blauw-witte tegel met afbeelding zittende fluitspeler (1640 - 1670)

  Archeologen vonden deze tegel in 1993 in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een zittende fluitspeler te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.