Direct naar navigatie

 1. Vlaerdinge

  Vlaerdinge (1665)

  Gravure getiteld 'Vlaerdinge', voorstellende 'Panorama van Vlaardingen vanaf de Nieuwe Maas', door Joost van Geel, datering 1665. Links het stadhuis en de Grote Kerk op de Markt, in het midden de ingang van de Oude Haven, rechts de buitenplaats van de ambachtsheren aan de Hoflaan en de korenmolen aan de Kortedijk. Deze prent is (met uitgebreide beschrijving) opgenomen in Het Groot Vlaardings Prentenboek op pagina 50.

 2. Gezicht op Vlaardingen vanaf de Nieuwe Maas

  Gezicht op Vlaardingen vanaf de Nieuwe Maas (1673)

  Gewassen pentekening, voorstellende 'Gezicht op Vlaardingen vanaf de Nieuwe Maas' door Joshua de Grave, datering 1673.

 3. De Steede Vlaerdinghe

  De Steede Vlaerdinghe (ca. 1650)

  Fotoreproductie van een ingekleurde pentekening voorstellende gezicht op de stad Vlaardingen met de ingang van de Oude Haven, gezien vanaf de Nieuwe Maas. Door onbekende maker, datering voorstelling ca. 1650. Herkenbaar in de stad zijn: (waarschijnlijk) het klooster aan de Waal, het stadhuis en de Grote Kerk met de oude toren aan de Markt, en Westhavenkade en Oosthavenkade met de verbindende klapbrug, de molen op de Kortedijk en het licht op het Westerhoofd. Deze voorstelling is (met uitgebreide beschrijving) opgenomen in Het Groot Vlaardings Prentenboek op pagina 52.

 4. Bouwsteen van kalksteen

  Bouwsteen van kalksteen (1600 - 1699)

  In 2010 voerden archeologen een opgraving uit aan de Laan van Hooglede in Vlaardingen. In de sloot van de herberg de Hooge Woning vonden ze dit bouwfragment van heel fijnkorrelige kalksteen. De steen heeft een gladgeschuurd zijvlak. Hoewel de kalksteen nu een muisgrijze kleur heeft, is de doorslagkleur bruin met dunne, rode lensjes. Dit betekent dat de kalksteen ijzerhoudend is en secundair geoxideerd. Dit soort fijnkorrelige witte kalksteen is meestal afkomstig uit het noorden van Frankrijk. Mogelijk gaat het om kalksteen van Avesnes, ook wel Avendersteen genoemd. Deze fijnkorrelige, ijzerhoudende kalksteen werd vanaf de 15e eeuw tot het begin van de 20e eeuw via de Schelde aangevoerd voor beeldhouwwerk en decoratieve elementen. De meeste toepassingen zijn bekend uit Belgiƫ en Noord-Brabant, maar de steen is verwerkt in gebouwen in Arnhem en Westwoud.

 5. Kop van roodbakkend aardewerk

  Kop van roodbakkend aardewerk (1600 - 1700)

  In 1993 vonden archeologen dit kopje tijdens een opgraving aan de Paterstraat in Vlaardingen. Het voorwerp is gemaakt van roodbakkend aardewerk. Aan de binnenzijde is een witte sliblaag aangebracht die na het glazuren geel is gekleurd. Aan de buitenzijde is enkel de rand en het oor van de kop geglazuurd.

 6. Halve haardpot-plavuis

  Halve haardpot-plavuis (1600 - 1700)

  Lange tijd was de haard het middelpunt van de huiselijke activiteiten. Om brand te voorkomen, schraapte men elke avond de gloeiende as uit de haard in de haardpot of aspot. Deze pot was vlak bij de haard weggewerkt onder de vloer en werd afgedekt door een plavuis met een rond gat. In een kuil vol afval aan de Paterstraat in Vlaardingen vonden archeologen in 1993 een fragment van zo'n haardpot-plavuis. De vloertegel is gemaakt van ongeglazuurd, roodbakkend aardewerk en heeft een groot, uitgesneden gat in het midden. Roetsporen rond de opening tonen aan dat de plavuis ook echt gebruikt is.

 7. Kwart van een haardpot-plavuis

  Kwart van een haardpot-plavuis (1600 - 1700)

  Lange tijd was de haard het middelpunt van de huiselijke activiteiten. Om brand te voorkomen, schraapte men elke avond de gloeiende as uit de haard in de haardpot of aspot. Deze pot was vlak bij de haard weggewerkt onder de vloer en werd afgedekt door een plavuis met een rond gat. In een kuil vol afval aan de Paterstraat in Vlaardingen vonden archeologen in 1993 een fragment van zo'n haardpot-plavuis. De vloertegel is gemaakt van roodbakkend aardewerk, vertoont enkele glazuurtranen aan de zijkant en heeft een groot, uitgesneden gat in het midden. Roetsporen in deze opening tonen aan dat de plavuis ook echt gebruikt is.

 8. Fragment van blauw-witte tegel met mythisch wezen

  Fragment van blauw-witte tegel met mythisch wezen (1640 - 1670)

  Archeologen vonden deze tegel in 1993 in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een paard met een gekrulde vissenstaart te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.

 9. Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel

  Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel (1640 - 1670)

  In 1993 vonden archeologen dit tegelfragment in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een engel te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.

 10. Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel

  Fragment van blauw-witte tegel met afbeelding engel (1640 - 1670)

  In 1993 vonden archeologen dit tegelfragment in een kuil vol afval ter hoogte van de Paterstraat in Vlaardingen. Op de tegel is een zittende engel te zien. De afbeelding is in blauw op de ondoorzichtige ondergrond van tinglazuur geschilderd. De tegel dateert uit het midden van de 17e eeuw.