Direct naar navigatie

 1. Kop van roodbakkend aardewerk

  Kop van roodbakkend aardewerk (1600 - 1700)

  In 1993 vonden archeologen dit kopje tijdens een opgraving aan de Paterstraat in Vlaardingen. Het voorwerp is gemaakt van roodbakkend aardewerk. Aan de binnenzijde is een witte sliblaag aangebracht die na het glazuren geel is gekleurd. Aan de buitenzijde is enkel de rand en het oor van de kop geglazuurd.

 2. Halve haardpot-plavuis

  Halve haardpot-plavuis (1600 - 1700)

  Lange tijd was de haard het middelpunt van de huiselijke activiteiten. Om brand te voorkomen, schraapte men elke avond de gloeiende as uit de haard in de haardpot of aspot. Deze pot was vlak bij de haard weggewerkt onder de vloer en werd afgedekt door een plavuis met een rond gat. In een kuil vol afval aan de Paterstraat in Vlaardingen vonden archeologen in 1993 een fragment van zo'n haardpot-plavuis. De vloertegel is gemaakt van ongeglazuurd, roodbakkend aardewerk en heeft een groot, uitgesneden gat in het midden. Roetsporen rond de opening tonen aan dat de plavuis ook echt gebruikt is.

 3. Kwart van een haardpot-plavuis

  Kwart van een haardpot-plavuis (1600 - 1700)

  Lange tijd was de haard het middelpunt van de huiselijke activiteiten. Om brand te voorkomen, schraapte men elke avond de gloeiende as uit de haard in de haardpot of aspot. Deze pot was vlak bij de haard weggewerkt onder de vloer en werd afgedekt door een plavuis met een rond gat. In een kuil vol afval aan de Paterstraat in Vlaardingen vonden archeologen in 1993 een fragment van zo'n haardpot-plavuis. De vloertegel is gemaakt van roodbakkend aardewerk, vertoont enkele glazuurtranen aan de zijkant en heeft een groot, uitgesneden gat in het midden. Roetsporen in deze opening tonen aan dat de plavuis ook echt gebruikt is.

 4. Faience wandtegel met landschap

  Faience wandtegel met landschap (1700 - 1800)

  In 2002 troffen archeologen bij een opgraving aan de Havenstraat in Vlaardingen een beerput aan. Uit de vulling van de put blijkt dat deze in gebruik was in de 18e eeuw. In de 19e eeuw raakte de beerput in onbruik en werd de put volgestort met bouwpuin. Dat puin was vermoedelijk afkomstig van de gebouwen die in de eeuwen daarvoor op deze locatie stonden. Dit is een van de 215 fragmenten van wandtegels die in de laatste vulling van de beerput zijn gevonden. Op de faience tegel is in monochroom blauwe beschildering een waterput afgebeeld, maar geen hoekdecor. De beschildering is heel eenvoudig. Op de achterzijde van de tegel zitten nog resten van rijkgemagerde, harde kalkmortel.

 5. Glazen beker

  Glazen beker (1675 - 1735)

  In 2002 troffen archeologen tijdens de opgraving van de locatie 'Galeiwerf' aan de Havenstraat in Vlaardingen een beerput aan. De oudste vulling, die te dateren was tussen 1675 en 1715-1735, bevatten een grote hoeveelheid glasscherven. Geduldig puzzelwerk leverde een aantal tamelijk complete voorwerpen op, waaronder deze hoge beker voor bier. Het is een cilindrische beker met een opgestoken bodem met pontilmerk en in dit geval zonder noppootjes. De lip van de beker is iets naar binnen afgerond of afgeschuind. Dit type beker staat in het Deventer-systeem bekend als gl-bek-5. Deze basale vorm van bekers was eeuwenlang in gebruik. Het glas was ooit kleurloos, maar is in de bodem sterk aangetast en vertoont nu een bruinzwarte aanslag.

 6. Glazen beker met netwerkpatroon in reliëf

  Glazen beker met netwerkpatroon in reliëf (1675 - 1725)

  In 2002 troffen archeologen tijdens de opgraving van de locatie 'Galeiwerf' aan de Havenstraat in Vlaardingen een beerput aan. De oudste vulling, die te dateren was tussen 1675 en 1715-1735, bevatten een grote hoeveelheid glasscherven. Geduldig puzzelwerk leverde een aantal tamelijk complete voorwerpen op, waaronder deze hoge beker. Het is een relatief dikwandige, cilindrische beker met een volledig netwerkpatroon in reliëf. Bij het vervaardigen zijn verticale glasdraden op de beker gelegd, die nadien met een glasblazerspincet op bepaalde afstanden zijn samengeknepen. De beker heeft een opgestoken bodem met pontilmerk en een geknepen voetring met wafelpatroon. Dit type beker staat in het Deventer-systeem bekend als gl-bek-10. De beker is in de bodem aangetast. Het kleurloze glas vertoont nu een bruinzwarte aanslag.

 7. Beker

  Beker (1675 - 1725)

  In 2002 troffen archeologen tijdens de opgraving van de locatie 'Galeiwerf' aan de Havenstraat in Vlaardingen een beerput aan. De oudste vulling, die te dateren was tussen 1675 en 1735, bevatten een grote hoeveelheid glasscherven. Geduldig puzzelwerk leverde een aantal tamelijk complete voorwerpen op, waaronder deze hoge beker. Het is een relatief dikwandige, cilindrische beker met een volledig netwerkpatroon in reliëf. Bij het vervaardigen zijn verticale glasdraden op de beker gelegd, die nadien met een glasblazerspincet op bepaalde afstanden zijn samengeknepen. De beker heeft een opgestoken bodem met pontilmerk en drie zware, afgeplatte bolpootjes. Dit type beker staat in het Deventer-systeem bekend als gl-bek-68. De beker is in de bodem iets aangetast, waardoor het kleurloze glas licht verkleurd is.

 8. Kallenberg, G.

  Kallenberg, G. (circa 1742)

  Portretfoto van Gerard Kallenberg, geboren in Willemstad op 8 april 1642, overleden in Vlaardingen op 8 oktober 1722. Hij was luitenant-admiraal van Holland en West-friesland en lid van het vroedschap (bestuurscollege) van Vlaardingen van 1679 tot 1711. Op de foto is hij gekleed in een borstkuras. Onder de afbeelding staat zijn naam en rang.

 9. Temmink, J.

  Temmink, J. (1768)

  Portretfoto van Johan Temmink Wemmeruszoon, geboren 15 juli 1701, overleden te Amsterdam op 26 oktober 1768. Geportretteerde was bevestigt als predikant van de hervormde kerk in 1725 te Koorndijk, in 1730 te Purmerend, in 1731 te Schoonhoven en in 1740 te Amsterdam. Op de foto is hij afgebeeld in toga en pruik.

 10. Temmink, J.

  Temmink, J. (1769)

  Portretfoto van Johan Temmink Wemmeruszoon, geboren 15 juli 1701, overleden te Amsterdam op 26 oktober 1768. Geportretteerde was bevestigt als predikant van de hervormde kerk in 1725 te Koorndijk, in 1730 te Purmerend, in 1731 te Schoonhoven en in 1740 te Amsterdam. Op de foto is hij afgebeeld in toga en pruik, en eronder een 4-regelig gedicht.