Direct naar navigatie

 1. Grape van witbakkend aardewerk

  Grape van witbakkend aardewerk (1743 - 1756)

  Grape van witbakkend aardewerk met één vertikaal, aan de bovenzijde samengeknepen worstoor. Het voorwerp heeft een scherpe buikknik en had oorspronkelijk ook een tuit. De grape is volledig voorzien van loodglazuur en heeft een gele kleur. In het Deventer-systeem heeft dit type voorwerp code w-gra-31.

 2. Zalfpot van creamware

  Zalfpot van creamware (1750 - 1800)

  Dit zalfpotje van industrieel witbakkend aardewerk is vervaardigd in Engeland. Het voorwerp is gevonden in een 18e-eeuwse askuil aan de Kortedijk in Vlaardingen. In het Deventer-systeem heeft dit type voorwerp code iw-zal-1.

 3. Kop van industrieel steengoed

  Kop van industrieel steengoed (1680 - 1790)

  Dit kopje met standring van industrieel steengoed is gemaakt in Staffordshire, maar gevonden in een 18e-eeuwse askuil op de locatie Van der Windt (Kortedijk). Het voorwerp heeft een egaalgrijze kleur en is voorzien van een laag zoutglazuur. Aan de buitenzijde draagt het kopje een fijne lijnversiering die mogelijk tot stand is gekomen met behulp van een persmal. In het Deventersysteem heeft dit type voorwerp code S3-kop-2.

 4. Bordje van industrieel steengoed

  Bordje van industrieel steengoed (1680 - 1790)

  Dit bordje met standring van industrieel steengoed is gemaakt in Staffordshire, maar gevonden in een 18e-eeuwse askuil op de locatie Van der Windt (Kortedijk). Het voorwerp heeft een egaalgrijze kleur en is voorzien van een laag zoutglazuur. Aan de buitenzijde draagt het bord een fijne lijnversiering die mogelijk tot stand is gekomen met behulp van een persmal. In het Deventersysteem heeft dit type voorwerp code S3-bor-3.

 5. Fragment van een kopje

  Fragment van een kopje (1700 - 1750)

  Dit kopje met standring van industrieel steengoed is gemaakt in Engeland, maar gevonden in een 18e-eeuwse askuil op de locatie Van der Windt (Kortedijk). Het voorwerp is rondom versierd met een fijn ingekraste dubbele lijn. In het Deventersysteem heeft dit type voorwerp code S3-kop-4.

 6. Randfragment van een jydepot

  Randfragment van een jydepot (1743 - 1756)

  Bij het bestuderen van vondsten uit een 18e-eeuwse askuil ontdekten de amateurarcheologen van Helinium een heel bijzondere scherf. Het gaat om een randfragment van een zogenaamde jydepot. De naam Jydepot is te vertalen als ‘Jutse pot’ of ‘pot uit Jutland’ en is waarschijnlijk buiten Jutland bedacht. In de 18e eeuw duikt de naam ‘Jydepot’ voor het eerst in akten op. Voor die tijd sprak men uitsluitend over ‘zwarte potten’. Het materiaal is niet op een draaischijf gemaakt maar volledig met de hand opgebouwd en uitgeklopt. Het is de enige aardewerksoort uit zowel de middeleeuwse als post-middeleeuwse periode die op deze manier is vervaardigd. Een Jydepot is herkenbaar aan de ongeglazuurde, vaag glanzende grijze tot zwarte kleur, de scherpe overgang van rand naar buik en de kleine, soms puntige oren van de kannen. In het Deventer-systeem heeft dit type voorwerp code jy-gra-.

 7. Hoogvliet, A.

  Hoogvliet, A. (1745)

  Portretfoto van Arnold Hoogvliet, geboren 3 juli 1687, overleden 17 oktober 1763. Geportretteerde was zilversmid, tafelhouder van de Bank van Lening, bekend dichter o.a. van 'Abraham de Aartsvader' en 'Eerkroon voor de Steede Vlaardingen'. Het portret is omgeven door engelen, boeken, een lier en een bazuin, eronder een voetstuk met een zesregelig gedicht door Joan Vermeulen.

 8. Temmink, J.

  Temmink, J. (1768)

  Portretfoto van Johan Temmink Wemmeruszoon, geboren 15 juli 1701, overleden te Amsterdam op 26 oktober 1768. Geportretteerde was bevestigt als predikant van de hervormde kerk in 1725 te Koorndijk, in 1730 te Purmerend, in 1731 te Schoonhoven en in 1740 te Amsterdam. Op de foto is hij afgebeeld in toga en pruik.

 9. Temmink, J.

  Temmink, J. (1769)

  Portretfoto van Johan Temmink Wemmeruszoon, geboren 15 juli 1701, overleden te Amsterdam op 26 oktober 1768. Geportretteerde was bevestigt als predikant van de hervormde kerk in 1725 te Koorndijk, in 1730 te Purmerend, in 1731 te Schoonhoven en in 1740 te Amsterdam. Op de foto is hij afgebeeld in toga en pruik, en eronder een 4-regelig gedicht.

 10. Dijk, J. van

  Dijk, J. van (1783)

  Portretfoto van Jacob van Dijk, geboren 25 januari 1745, overleden te Kralingen 10 mei 1828, gaarder van 's Lands Gemeene Middelen, later ontvanger der directe belastingen. Op het hoofd een steek. Op de foto staat onder het portret het volgende 6 regelig gedicht van J. van Dijk: 'Dus pronkt mijn aangezicht in Neerlands Dichtren (vrij) wijl ik, naar woorden van de Haagsche Maatschappij, den grooten landman Poot in dichtkunst evenaarde. Dus krijgt een ambagtsman dit prachtig eerbewijs, doch zeldzaamheid alleen, die alles stelt op prijs, gaf aan mijn laagen rang licht ingebeelde waarde'.