Direct naar navigatie

 1. De loop van de Vlaarding en de Hoeylede (periode na 700 na Chr.)

  De loop van de Vlaarding en de Hoeylede (periode na 700 na Chr.) (ca. 700)

  Plattegrond, tekening op calque, door onbekende maker, schaal en datering vervaardiging onbekend. Plattegrond van Vlaardingen en omgeving in de vroege eeuwen na Chr. Afgebeeld is de loop van de Vlaarding en de Hoeylede. In het latere centrum van Vlaardingen zijn de Grafelijke Kerk (plaats huidige Grote Kerk) en de Kerk Willibrordus aangegeven. Verder zijn de 'Zevende eeuwse Portus' en de 'Curtis' te zien. Bij de Veendijk staat 'ten noorden van de Veendijk oorspronkelijk bij de kerk behorende woeste grond waarop men schapen liet grazen; later ontginning op gezag van de graven met horige hoeven als aangegeven'.

 2. Voogd Jzn., A.

  Voogd Jzn., A. (875 - circa 1875)

  Portretfoto van Ary Voogd Jzn., geboren 8 september 1822, overleden 20 mei 1893. Geportretteerde was plattelands heel- en vroedmeester sinds 1844. Op de foto is hij zittend afgebeeld met zijn linkerarm rustend op een tafel en in de rechterhand een boek.

 3. Spinschijf gemaakt van doorboorde versierde scherf

  Spinschijf gemaakt van doorboorde versierde scherf (800 - 12 v. Chr.)

  Op 21 april 1960 meldde een jongeman dat hij vondsten had gedaan in de Broekpolder langs de kade van de Vlaardingervaart. Dhr. de Roo, Kaal en Apon groeven een week later enkele proefputten op de locatie. Daarbij vonden zij delen van een huis en vondsten uit de ijzertijd, waaronder twee spinschijfjes. Eén van deze spinschijfjes is opgenomen in de archeologische collectie. Het is gemaakt van een potscherf, versierd met nagelindrukken.

 4. Elzenhouten staak

  Elzenhouten staak (500 - v.C. 200)

  Deze staak diende als stuthout voor de enige bewaarde vloerstijl van gebouw 6 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze rechthoekige spieker is gebouwd in de midden-ijzertijd of het begin van de late ijzertijd. Het houtonderzoek toonde aan dat het hout ongeveer 5 jaarringen heeft en in de winter gekapt is. Verschillende zijtakken zijn afgekapt. De 6 cm lange punt is gevormd met één kapvlak.

 5. Elzenhouten hoekstijl

  Elzenhouten hoekstijl (500 - v.C. 200)

  Deze paal is één van de drie bewaarde hoekstijlen van gebouw 6 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze rechthoekige spieker is gebouwd in de midden-ijzertijd of het begin van de late ijzertijd. Het houtonderzoek toonde aan dat het hout ongeveer 18 jaarringen heeft. De 36 cm lange punt is gevormd met vijf kapvlakken.

 6. Elzenhouten wandstijl

  Elzenhouten wandstijl (500 - v.C. 200)

  Deze paal is één van de vijf bewaarde wandstijlen van gebouw 6 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze rechthoekige spieker is gebouwd in de midden-ijzertijd of het begin van de late ijzertijd. Het houtonderzoek toonde aan dat het hout ongeveer 22 jaarringen heeft. De 30 cm lange punt is gevormd met vier kapvlakken.

 7. Kraal van aardewerk

  Kraal van aardewerk (500 - 250 v. Chr.)

  Deze kraal is gevonden bij woonstalhuis 9 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze boerderij is gebouwd in de midden ijzertijd. Het voorwerpje is gemaakt van een ruw vormgegeven propje klei. De perforatie is aangebracht voordat de kraal werd gebakken.

 8. Spinklos

  Spinklos (500 - 250 v. Chr.)

  Dit spinsteentje is gevonden in het vloerniveau van woonstalhuis 9 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze boerderij dateert uit de midden ijzertijd. De klei waarmee het voorwerp is gemaakt, is veschraald met potgruis.

 9. Spinklos

  Spinklos (500 - 250 v. Chr.)

  Dit spinsteentje is gevonden in het vloerniveau van woonstalhuis 9 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze boerderij dateert uit de midden ijzertijd. De klei waarmee het voorwerp is gemaakt, is veschraald met potgruis.

 10. Kraal van aardewerk

  Kraal van aardewerk (500 - 250 v. Chr.)

  Deze kraal is gevonden bij woonstalhuis 9 in vondstzone 9 van de Vergulde Hand-West. Deze boerderij is gebouwd in de midden ijzertijd. Het voorwerpje is gemaakt van een ruw vormgegeven propje klei dat verschraald is met potgruis. De perforatie is aangebracht voordat de kraal werd gebakken.