Direct naar navigatie

 1. 'Topgrafische toestand omstreeks 1300 - van de voornaamste steden, dorpen, dijken en rivieren in de omgeving van

  'Topgrafische toestand omstreeks 1300 - van de voornaamste steden, dorpen, dijken en rivieren in de omgeving van "die Mase, Merwe ende Wael"' (circa 1300)

  Reproductie van een topografische kaart van Zuid-West Nederland. Schets van de topografische toestand omstreeks 1300 van de voornaamste steden, dorpen, dijken en rivieren in de omgeving van "die Mase, Merwe ende Wael". Bronnen publicaties van A.A. Beekman, S. Muller, J.C. Ramaer en prof. Niermeijer. Uitgave van de dienst van Stadsontwikkeling en Wederopbouw, Rotterdam, afdeling I.

 2. Skelet van de Krabbeplasman

  Skelet van de Krabbeplasman (1400 - v.Chr. 1200)

  In 1990 vonden kinderen bij de Krabbeplas een menselijk skelet. Onderzoekers bepaalden met behulp van een C14-datering dat deze persoon tussen 1400 en 1200 voor Christus had geleefd. Deze periode staat bekend als de Bronstijd. De botten waren dus ongeveer 3300 jaar oud. Het botonderzoek toonde aan dat het ging om een man van ongeveer 43 jaar, wat tamelijk oud was voor die tijd. Zijn gebit vertoonde grote slijtage, maar geen enkel gaatje. Van de archeologische dienst kreeg hij de naam 'Krabbeplasman'. Het is niet bekend wat hij deed in een gebied dat in zijn tijd een ontoegankelijk moeras was. Ook de doodsoorzaak is onbekend. Toch is dat niet het einde van het verhaal. In 2007 haalde de Krabbeplasman het nieuws. Specialisten hadden oud menselijk celkern-DNA gevonden in één van zijn kiezen. Het was een belangrijke wetenschappelijke doorbraak dat dergelijk oud menselijk DNA nog verkregen kon worden uit prehistorisch materiaal. Dankzij archeologe en fysisch-antropologe Maja D'Hollosy weten we ook hoe deze man er uitzag. Zij maakte in 2007 een reconstructie van zijn gezicht.

 3. Kaart van Holland en Zeeland en Westfriesland in 1300, deel Zuid-West Nederland

  Kaart van Holland en Zeeland en Westfriesland in 1300, deel Zuid-West Nederland (1300)

  Reproductie van een kaart waarop Zuid West-Nederland met de rivierenloop, landstreken en steden omstreeks 1300 is afgebeeld. Centraal staat de rivierloop van de Maas. Het origineel is blad IV uit de 'Geschiedkundige Atlas van Nederland, deel 1', een heruitgave uit de 2e helft van de 19e eeuw. De eerste uitgave van deze atlas dateert uit 1561.

 4. Schedel middeleeuwse man

  Schedel middeleeuwse man (1000 - 1050)

  Bij het archeologisch onderzoek in 2001 op de locatie 'Gat in de Markt' zijn 45 begravingen uit de periode 1000 - 1050 onderzocht. Eén verstoord graf leverde deze schedel en acht ruggenwervels op. Het botonderzoek toonde aan dat het ging om een man tussen de 40 en 50 jaar oud. Het rechterdeel van het voorhoofdsbeen vertoonde sporen van twee parallel aan elkaar liggende depressiefracturen. De man had met andere woorden een ferme klap(pen) op het hoofd gekregen, maar deze had(den) niet geleid tot een volldige schedelbreuk. De wonden waren goed genezen en waarschijnlijk hield hij geen blijvende gevolgen over aan het ongeluk of conflict. In 2008 was het DNA van deze man betrokken bij het project 'de zoektocht naar de Oer-Vlaardinger'. Tot ieders verbazing leverde net dit middeleeuwse individu een match op met het DNA van een moderne man.

 5. Grijze spinsteen

  Grijze spinsteen (1350 - 1399)

 6. Kan van maaslands wit aardewerk

  Kan van maaslands wit aardewerk (1175 - 1225)

  Klein Andenne kannetje met een loodglazuur op de hals aan de buitenzijde. Ook de bodem aan de binnenzijde is geglazuurd, waarbij door het toevoegen van enkele kopersnippers groene spikkeltjes zichtbaar zijn. Andenne-aardewerk, of beter maaslands wit-aardewerk, komt vanaf het midden van de 12e eeuw voor. De vorm van deze kan is niet typisch voor Andenne-aardewerk.

 7. Kan met slibversiering

  Kan met slibversiering (1250 - 1350)

  Deze kan van zogenaamd 'Vlaams'- of hoogversierd aardewerk is gemaakt van rood aardewerk met slib-en reliëfversiering op de hals en de buik. Met slibversiering zijn cirkels en verticale banden aangebracht. Op de cirkels zijn in reliëf kleine bolletjes geplaatst. Op de verticale banden is in reliëf een soort blader-of schubbenpatroon zichtbaar. In het midden van elke cirkel is in reliëf een Sint-Jacobsschelp afgebeeld. Er is gebruik gemaakt van groen en geel glazuur. De kan heeft een geknepen standring.

 8. Piek

  Piek (1400 - 1499)

  Deze punt van een piek is gevonden tijdens het uitgraven van de laat dertiende-eeuwse woontoren 'Steenhuizen' in 1965. De punt zat ooit op het uiteinde van een lange, dunne stok. Enkel aan de kant van het handvat is de punt diamantvormig. De rest is driehoekig. De piek dateert vermoedelijk uit de vijftiende eeuw.

 9. Topvondst geschonken aan archeologische collectie

  Topvondst geschonken aan archeologische collectie (1000 - 1499)

  Op 14 juni 2018 bezocht Robine Ponte het archeologisch en bouwhistorisch depot van de gemeente Vlaardingen, met in haar tas een absolute topvondst...

 10. Bosje garen

  Bosje garen (1250 - 1300)

  Dit bosje garen is in 1997 gevonden bij archeologisch onderzoek aan de Dijksteeg in Vlaardingen. Het kluwen bestaat uit niet getwijnde wol. Scherven die in dezelfde grondlaag zijn aangetroffen, plaatsen de vondst in de tweede helft van de 13e eeuw.