Direct naar navigatie

Oesters

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Locatie stoeptegel met QR-code: Spuibrug

oesterschelpen

Archeologen van het Vlaardings Archeologisch Kantoor vonden deze berg oesterschelpen op de bodem van een beerput op de buitenplaats 'Het Hof'. Het afval van een luxe diner gehouden in het landhuis van de ambachtsheer van Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht.

Buitenplaats Het Hof

In 1611 kocht de rijke koopman Pieter van Ruytenburch de heerlijkheid Vlaardingen en Vlaardinger-Ambacht. Hij liet aan de oostkant van de haven, in de buitenweide, een buitenhuis bouwen. Zijn zoon, de beroemde Wilhem van Ruytenburch (de man-in-het-geel op de Nachtwacht), liet op de buitenplaats een imposante villa bouwen in de stijl van de Hollandse renaissance. De prachtige siertuin die de ambachtsheer liet aanleggen, noemden de Vlaardingers al snel Het Hof. In 1830 verviel het eigendom aan de gemeente. Het huis liet men afbreken, maar de tuin bleef tot op de dag van vandaag dienst doen als stadspark.

Funderingen bewaard

In 2004 kregen de Vlaardingse archeologen, dankzij de nieuwbouw rond het Buizengat, de unieke gelegenheid om een deel van de buitenplaats op te graven. Zij legden een deel van de funderingen van het landhuis bloot. Aan de hand van de aangetroffen resten en historische informatie konden zij een reconstructie maken van het huis. Het idee leeft om ooit het fundament van het huis op deze plek weer zichtbaar te maken voor het publiek. De fundamenten zijn dan ook niet geruimd, en liggen nog altijd onder de parkeerplaats.

Reacties