Direct naar navigatie

Loopijzer

Door: Vlaardings Archeologisch Kantoor

Locatie stoeptegel met QR-code: Havenstraat

loopijzer

Archeologen van het Vlaardings Archeologisch Kantoor vonden dit loopijzer op het terrein waar Dammes Leendertszn. Kleijwerff vermoedelijk de Rode Galei bouwde. Loopijzers bonden de scheepsbouwers onder hun schoenen, zodat zij niet uitgleden op de gladde, stijle scheepshelling.

De Rode Galei

De Rode Galei was de eerste slavengalei bij de Nederlandse marine. Het schip was onderdeel van de Admiraliteit van Rotterdam en bedoeld om in de Zeeuwse en Hollandse wateren te patrouilleren. Zijn naam dankte de galei aan zijn roeiers: misdadigers die een rode kap moesten dragen.

Galeiwerf

De Vlaardingse archeologen hebben geen harde bewijzen gevonden, waaruit blijkt dat dit de plek is waar de Rode Galei is gebouwd. We weten dat Dammes Kleijwerff het schip in een inham van de haven bouwde. Waar precies is niet bekend. Wel kunnen we op een kaart van Van Berckenrode, die zo’n dertig jaar later is gemaakt, een inham op deze locatie waarnemen. Deze inham hebben de archeologen hier teruggevonden. De datering van deze inham gaat zeker terug tot eind 16e eeuw. Dit alles maakt dat we een sterk vermoeden hebben dat de Galeiwerf inderdaad op deze plek lag.

Reacties